Jaké PLC byste doporučili do domácnosti?
Milan Jakeš:
Citace: Radek Luža 21.06.2023, 22:28
Na hraní jsi kup starter set Siemens, do domu bych to nedával
Podle mne úplně klidně i WAGO. To má vývojové nástroje zdarma a platí se jen HW. Alespoň takto jsem to převzal od kolegů. Sám jsem v minulosti PLC konstruoval, ale to byly obr systémy pro těžký průmysl.
Jan Kelbich:
Před cca dvěma roky jsem se tu sháněl po tomhle :
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,44902.0.html
Ale až na cenově nedostupné speciality asi nikde nic. :(
Milan Jakeš:
Asi víte, že FPGA je určeno k vytváření logických obvodů a ne k programování. FPGA se místo programování konfiguruje. V FPGA bývalo běžné si nakonfigurovat i celé mikroprocesory . Dnes se jde spíš cestou např. pevného ARM CPU a FPGA na jednom čipu.
Standardní PLC mívají strukturu periferních bloků a centrální jednotky. A používat v centrální jednotce místo CPU jen moře logických hradel je za normálních okolností dost naprd. Takže klasické PLC s FPGA místo CPU asi dnes nenajdete. FPGA se primárně programují v jazycích VHDL (poprvé jsem použil v roce 1999) a Verilog.
Petr Fiedler:
Pokud nechcete programovat, tak spíš než FPGA bych se podíval na něco jako toto:
https://www.unipi.technology/cs/produkty/node-red-66
UniPi proto, že tím pro NodeRed získáte platformu, která by mohla mít aspoň trochu rozumně ošetřené vstupy a výstupy.
Jan Kelbich:
Citace: Milan Jakeš 24.06.2023, 15:42
...
Příspěvku jsem si všiml až teď, proto také až teď reaguji.
To vše vím, léta jsem dělal digitálního návrháře.
Neřekl bych, že mít v PLC jen moře hradel je "naprd". TO PLC má přeci ta hradla (původně tehnologií stykačů) nahrazovat. A nejsou tam jen hradla (ta tam vlastně nejsou vůbec, místo nich tam jsou LUT), ale také (synchronní) klopné obvody.
To že PLC s FPGA nejsou k mání si myslím blokuje spíše cena.
Oproti CPU má to FPGA ještě další výhody : s CPU je problém mít pod kontrolou časování, pokud na to nemá spec. HW/SW (ideálně kombinaci obojího) opatření. Bez toho prostě nepřepně více než nějaký malý počet signálů současně (v jednom hodinovém cyklu). Též na FPGA mohu dělat celkem dost rychlou logiku (f[CLK] až řádech vyšších desítek MHz). To si na PLC s CPU neudělám.
Navíc ten proces tvorby je trchu těžkopádný - z logiky, z hradel se vytváří program, který pak napodobuje funkci té původní logiky.
Proto by se mi zkrátka krabička na DIN lištu s FPGA líbila :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana