Je možno připojit více vodičů na výstupní svorku 3f jističe ?

(1/4) > >>

Martin_Bednář:
DD,
je možné připojení více vodičů přímo do výstupních svorek 3f jističe? Tj. provést rozbočení okruhu na více přímo v rozvaděči ? Samozřejmě za předpokladu že se tam ty vodiče bezpečne vejdou.

Milan Karvánek:
V zásadě to je možné, omezení je jen v tom, aby se tam vodiče vešly a aby to povoloval výrobce toho jističe. O možnostech připojování se dočtete v katalogu výrobce jističe.

Pavel Rotrekl.:
Předem upozorňuji, že v tomto příspěvku vyjadřuji pouze svůj názor, a není možné jej považovat za radu, jak se co má dělat.

Možné to asi je, jak píše p. Karvánek. Osobně to ale vůbec nepovažuji za správné. Svorky na jističích ze své podstaty by musely být vyrobeny velmi pečlivě, aby byly uzpůsobeny pro uchycení více vodičů. Vodiče menších průřezů, např 2,5 by mohly jít připojit dva, pokud se budete snažit umístit je vedle sebe do střední části svorky. U větších průřezů se obávám, že pružnost svorky nebude dostatečná, aby byly oba vodiče dostatečně přitlačeny. Můžete to pro konkrétní kus jističe vyzkoušet. Připojíte dva vodiče, utáhnete a zkusíte je vytáhnout. Nebo ohnete dva vodiče do tvaru L, oba připojíte, utáhnete, a zkusíte ohnutou částí otočit. Pokud budete mít pocit, že jeden z nich je upevněn s menší pevností, pak ten spoj nemůže býti považován za kvalitní. Nejsem elektrikář, takže nevím, jaké jsou podmínky pro umístění různých svorkovnic do rozvaděčů, ale pokud to jde, tak připojení jednoho vodiče a rozbočení např. ve wago svorce považuji za jednoznačně spolehlivější řešení.   

Pavel Rotrekl.:
Zapomněl jsem, že se nesmí používat pé s tečkou.

Milan Karvánek:
Tak, protože jsem spolu s redakcí Elektriky právě na AMPERu, rozhodl jsem se udělat kraťoučký výzkum mezi výrobci jističů. OEZ uvádí v katalogu že u jističů lze současně užít 1x vodič do 25mm nebo 2x vodič 1 až 10mm. Od Moellera mám slíbenou podrobnou informaci dodatečně, ale dle neoficiální informace to je stejné. Takže vždy záleží na vyjádření výrobce!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana