Jak vyřešit uzemnění elektroinstalace v řadovém domku s přívodem v síti TT?

<< < (2/2)

david hoffman:
Citace: Jiří Schwarz  30.03.2023, 15:29

V principu síť TT bez místního uzemnění by bylo dost nestandardní a velmi nebezpečný stav.

Ono by to chtělo prohlédnout a proměřit dobrým elektrikářem nebo rovnou revizním technikem
Některé věci se na dálku nepoznají

No v tom případě mám nestandardní a nebezpečný stav, který musím dát do pořádku.
Samozřejmě že na bezpečnosti bych nerad šetřil a nemám v úmyslu zapíchnout před dům vidličku :D Ale i přesto se mi zdá nacenění dosti vysoké. No Ideálně tedy zkusím asi sehnat ještě jiné elektrikáře / revizního technika přece jen víc hlav víc ví a třeba to půjde vyřešit i jiným způsobem.

david hoffman:
Citace: Jan Hájek  30.03.2023, 09:59

Velmi podobný problém se řeší zde:
Je v blízkosti trafostanice nutné zemnění domu?

Ano díky za tip. na příspěvek jsem také narazil ale i tak jsem raději položil separátní dotaz přece jen se jedná o trochu jinou situaci a síť

Jiří Kantner:
Citace: david hoffman  29.03.2023, 22:34

Aktuálně zde byla dnes elektrofirma a ta mi navrhla řešení v přední a zadní části řadovky diagonálně zalouct zemnící tyče a ty poté vnitřkem budovy spojit mědí na svorkovnici a z ní poté na PE elektroinstala ce. večer mi přišlo i nacenění na 76 tísíc kč. což mi příjde mazec na zatlučení dvou tyček do hlíny ale v dnešní době kdo ví :D

Neviděl jsem nabídku, nemohu soudit.
Záleží na provedení a na použitých materiálech Liko mědi vzjde dnes na cca 100Kč, kilo nerezu V4A je okolo 250Kč. A pak je důležité co s těmi diagonálními vodiči provede ona firma  ve sklepě.
 dovedu si představit uložení v drážce v  betonové podlaze a pak vyvedený vodič k HOP a druhý extrém že vám dole  někdo natahne  "žlutozelenou pavučinu".
Uzemění není jen pro přívod elektřiny ale mělo by fungovat i pro hromosvod. Jak se s tímto detailem ona nabízející firma vypořádala? Neřešili to? Vymysleli nějaké zázračné připojení starého hromosvodu na nové uzemění?
Bez těchto informací a dalších drobných detailů je ta částa jen výstřel do tmy.  Dokážu si představit i násobně vyšší částku za komplexní řešení, proti kterému nebude možné po stránce technické nic namítout. Materiál je drahý, práce také, odborníků co pracují rukama je málo...

david hoffman:
Tak vyřízeno. Nakonec jsem si pozval ještě 2 firmy pro zhodnocení situace a jedna byla i cenově přijatelná. Takže mám na každé straně domu diagonálně zemnící tyče v4a 20mm a délky 6m. zaražení proběhlo relativně v pohodě do 2 hodin byly obě strany zatlučené. a pak vyveden V4A drát 10mm do domu kde mi rovnou uzemnili ei. Takže díky za rady a připomínky.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana