Je v blízkosti trafostanice nutné zemnění domu?
Peter Lovacký:
Citace: Michael999 23.03.2023, 23:05
Budu nyní rozkopávat před svým řadovým domem předzahrádku a měl bych dotaz ohledně uzemnění domu.
Upresnite či chcete uzemnenie EI, alebo LPS (bleskozvodu)...
Michael999:
Citace: Jiří Kantner 27.03.2023, 21:31
Dům potřebuje uzemění bez ohledu na blízkost trafostanice.
(Tedy pokud nehodláte a priori rezignovat na hromosvod a přepěťové ochrany)
Jen tak mimochodem jak je na této stavbě řešen hromosvod?
Bez měření zemníh odporu lze těžko předvídat, jestli takové řešení se zatlučenýma tyčema bude vyhovující. Optimální y bylo zřízení obvodového zemniče kolem stavby ale obávám se, že řešení pro řadovku nebude tak jednoduché.
Z mého pohledu objekt učitě nějaké uzemění má (armovací železa v základové desce, s vyvedenými vodiči pro uzemění hromosvodových svodů.To že možná nebude vzveden MET je jiný problém.
Než začnete kopat a bezhlavě zatloukat zemnící tyče, zkuste zapátrat po stavební dokumentaci a pak oslovit nějakého odborníka, aby zhodnotil stav a případně navrhl řešení.
Pro upřesnění dům je z roku 1950, na žádném z domů v řadě není Hromosvod ani vyvedeno uzemění uvnitř budovy. Samozřejme obvodovy zemnic by byl fajn ale mám prostřední dům tedy z bočních stran mam vedlejší domy takže tam cesta není ze zadní strany je vybetonovaná terasa a za ní asfaltová cestička a pak další objekt takže tam je to vcelku taky nereálné jedině vše rozmlátit. jak jsem psal jediné místo je z přední části domu kde je cca 5x5m předzahrada.
Z dokumentací které jsem dohledal není zjevné žádné zemění pouze přívod elektroinstala ce toď vše.
No armovaci zeleza v zakladové desce by mohly být každopádně vzhledem k tomu že zde nikdy nebyl hromosvod, nejsou zde ani vývody. V tom případě by asi nezbývalo než zkusit rozkopat přední část jestli zde nenarazím na nějaké vývody ale moc šancí bych neviděl. (poklona) za návrhy asi budu musez zkusit ještě zapátrat po sousedech jestli nevytáhnu nějakou dokumentaci.
Michael999:
Citace: Peter Lovacký 28.03.2023, 08:02
Upresnite či chcete uzemnenie EI, alebo LPS (bleskozvodu)...
Primárně uzemění elektroinstala ce. V budoucnu chci dělat i hromosvod.
Michael999:
Citace: Václav Třetí 28.03.2023, 05:11
Já jen nevím, jak budete zatloukat 5m tyč ve sklepě. Navíc jedna tyč je obvykle dobrá pouze jako uzemnění pro síť TT za chráničem 30mA.
Pokud žádný z domů nemá uzemnění, bylo by ho dobré udělat společně pro všechny objekty v řadě. To samozřejmě narazí na odpor a bude těžko realisovatelné . To se mělo udělat už při výstavbě domů.
Jasný no tak že se to neudělalo v 50-tých letech s tím už teď nic neudělám, a ano to je pravda horko těžko budu přesvědčovat celou ulici aby si každý udělal zemění. Na tu realizaci jsem koukal firma mi poslala nějaké podklady jak to funguje. vyvrtá se díra a dělají zátluky až do 10m. mají na to nějakou mašinu a metrové díly se postupně do sebe šroubují a zatloukají asi s tím nějakou zkušenost mají když mi to navrhli.
Ano jak jsem psal mluvili o variantě více tyčí takže to asi bude podle následného měření kolik mi jich ve sklepě zatlučou.
Otázka spíše byla jestli tohle provedení je v pořádku ? jestli by nebylo lepší ty tyče zatlouct přímo venku kde by se mohla udělat i příprava pro ten hromosvod.
Jiří Kantner:
Citace: Michael999 28.03.2023, 08:17
Pro upřesnění dům je z roku 1950, na žádném z domů v řadě není Hromosvod ani vyvedeno uzemění uvnitř budovy.
Tak to se omlouvám,holt 50. léta to byla dávná doba. Nad tehdejšími prohřešky proti zdravému rozumu můžeme leda lomit rukama a nebude nám to nic platné. Stejně tak hromosvod realizovaný podle tehdejších předpisů by dnes stejně nevyhověl. Rozkopávání základní desky a hledání armovacích želez nemá smysl. Dá se tím udělat víc škody než užitku, zvlášť pokud železa budou jen svázaná a ne svařená. A to je velmi pravděpodné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana