Je v blízkosti trafostanice nutné zemnění domu?

(1/3) > >>

Michael999:
Budu nyní rozkopávat před svým řadovým domem předzahrádku a měl bych dotaz ohledně uzemnění domu.

Jedná se o řadový dům ve kterém je řešen Hlavní přívod myslím že 4x25 nejsem si jistý přesným pruřezem vodičů možná bude silnější. každopádně všechny domy v řadě jsou připojeny kaskádovitě z trafostanice na konci ulice vzdálené od mého domu cca 50m.  celkem 8 domů. Co jsem se ptal sousedů tak nikdo nemá v domě žádné zemění ani dodatečné tyčemi atp ... ani zapojen základový zemnič.

Jak to má tedy být správně? neměl by každý dům mít své zemění a má smysl pokud budu rozkopávat celou předzahradu cca 5x5m zde nabouchat tyčové zemniče?

Nebo je vzdálenost 50m od uzemněné trafostanice (přípojného bodu) dostačující a není zde již uzemnění jednotlivých domů zapotřebí?

Michael999:
Tak jsem si ještě pročetl nějaké diskuze a nasosal nějaké informace a pozval elektrofirmu na realizaci zemění a spíše teď řeším jak než jeslti udělat zemění. Návrh Elektro firmy se mi zdá poněkud netypický ale jako lajk to nejsem schopen říct.

Návrh zní ve sklepě vyvrtat diagonálně v rohu u podlahy díru a zde natlouct 5m dlouhou tyč popřípadě dvě tyče a více podle výsledku měření. nevíte někdo jestli je tohle provedení v pořádku ? V různých diskuzích jsem se dočetl něco o zemění ve vzdálenosti minimálně 1m od domu. tak nevím jestli je tenhle způsob v pořádku. Byl by někdo schopen se k tomuto řešení vyjádřit ?

Jiří Kantner:
Dům potřebuje uzemění bez ohledu na blízkost trafostanice.
(Tedy pokud nehodláte a priori rezignovat na  hromosvod a přepěťové ochrany)
Jen tak mimochodem jak je na této stavbě řešen hromosvod?
Bez měření  zemníh odporu lze těžko předvídat, jestli takové řešení se zatlučenýma tyčema bude vyhovující. Optimální y bylo zřízení obvodového zemniče kolem stavby ale obávám se, že řešení pro řadovku nebude tak jednoduché.
Z mého pohledu objekt učitě nějaké uzemění má (armovací železa v základové desce, s vyvedenými vodiči pro uzemění hromosvodových svodů.To že možná nebude vzveden MET  je jiný problém.
Než začnete kopat a bezhlavě zatloukat zemnící tyče, zkuste zapátrat po stavební dokumentaci a  pak oslovit nějakého odborníka, aby zhodnotil stav a případně navrhl řešení.

Václav Třetí:
Citace: Michael999  27.03.2023, 16:37

Návrh zní ve sklepě vyvrtat diagonálně v rohu u podlahy díru a zde natlouct 5m dlouhou tyč popřípadě dvě tyče a více podle výsledku měření. nevíte někdo jestli je tohle provedení v pořádku ?

Já jen nevím, jak budete zatloukat 5m tyč ve sklepě. Navíc jedna tyč je obvykle dobrá pouze jako uzemnění pro síť TT za chráničem 30mA.

Pokud žádný z domů nemá uzemnění, bylo by ho dobré udělat společně pro všechny objekty v řadě. To samozřejmě narazí na odpor a bude těžko realisovatelné . To se mělo udělat už při výstavbě domů.

Miroslav Revús:
Citace: Michael999  27.03.2023, 16:37

T
Návrh zní ve sklepě vyvrtat diagonálně v rohu u podlahy díru ...

A pripraviť prípadnej spodnej vode cestu do pivnice ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana