Je vhodné topení pomocí infrapanelů v každém domě?

<< < (8/10) > >>

kbulda:
V roce 2002 jsem realizoval topení ve výrobní hale o velikosti cca 30 x 11 m, výška 3,5 m. Zdi této výrobní haly byly z pěnosilikátu síly 25 cm.
Byl zpracován výpočet  tepelmých ztrát a projekt od fi. IVS - ing. Sláma. Topení bylo realizováno formou podlahového vytápění v kombinaci s infrapanely. Celý tento systém řídí 1 termostat EURO 93 s týdením programem. Snímá se pouze teplota vzduchu uprostřed jedné delší stěny.  V hale je 1 směnný provoz. Denní teplota je nastavena na
21 - 22 °C, noční pokles na 18 °C. Tento pokles je aplikován i v sobotu a neděli. Nižší pokles se neosvědčil. Pokles přes svátky ( více jak 4 dny )  se nastavuje na 15 °C. Zdi této výrobní haly byly v roce 2003 izolovány 6 cm polystyrenu + umnělá omítka. Touto izolací klesly náklady na vytápění asi o 18 % ! Tím se opět prokázalo, že izolace = nejlepší topení.

Karel

Rozmahel Vladimír:
Přesně tak jak jste uvedl. Vytápěním doplňujeme tepelné ztráty objektu. Jestliže je účinnost obyčejné topné spirály téměř 100% netřeba vymýšlet náhradní varianty. Z velké části se pak jedná o obchodní bublinu, která splaskne jako Americká kamna testovaná na Aljašce a podobné vymoženosti, halogen, atd...,  které pak rychle zmizí z trhu.

Petr Kotulán:
1350KWh je jen spotřeba za topení.Při rekonstrukci bytu jsem si dat elektrické hodiny do podružného rozvaděče jen na topení.
  Bohužel jsem musel koupit byt v bytovce která se stavěla horkou jehlou jako 4 bytovka lesů a obvodové zdivo je z tvárnic které se používali na stavbu garáží.Přesto že jsem vyměnil okna za EURO běžně se stávalo, že když se topilo celý den bylo ve 22h 25C a při venkovní teplotě -5 až 8C ráno v 6h klesla teplota na 18C.
  počítám s tím, že budu muset zaizolovat stropy (bydlím pod půdou)a případně po domluvě s ostatními majiteli i štíty na budově.

Jirka Š.:
Citace: Rozmahel Vladimír  05.01.2008, 09:09

...zajímala by mne teplota ve vašich pokojích...
Pane Rozmahel, co pořád máte s tou teplotou......? Důležitý je pocit tepla, a ten je vždy dán součtem teplot vzduchu a stěn (stěny včetně topidel, asi něco jako vážený průměr). Dobře instalovaný vyzařovací zdroj vám dovolí snížit teplotu vzduchu (při zachování oné tzv. tepelné pohody) a tím i nároky na izolace stěn.

Jaroslav Hasala:
Osobně považuji infrapanely hlavně za předražený a přechválený předmět něčího zisku ;)
Rozhodně to není žádná revoluční novinka, asi před 15 lety se prakticky to samé prodávalo pod obchodním názvem EKOSUN, ovšem tedy za podstatně méně peněz. Žádné zvlášť dobré zkušenosti s tímto nebyly, proto se to také nijak zvlášť neujalo.
Jak už bylo řečeno, pokud bude objekt velmi kvalitně tepelně izolovaný, energie potřebná na udržení nějaké teploty bude samozřejmě podstatně nižší, než u neizolovaného objektu.
Přeměna elektrické energie v tepelnou energii probíhá prakticky bez ztrát. Nicméně stále platí jednoduchá fyzika - aby něco zvýšilo svoji teplotu, musíme dodat určitou energii. No a platí přímá úměra - více energie - více tepla, méně energie - méně tepla. Nelze ohřívat ničím.
Co se týká tzv. "tepelné pohody",  to je velmi subjektivní. Zvláště osoby ženského pohlaví mají toto vnímání jiné než muži, a určitě je nepřesvědčíte, že by jim vlastně mělo být teplo :)
U těchto malovýkonových systémů (také např. el. podlahové topení) obecně platí i velmi pomalý nástup. Jinak řečeno, když člověk odněkud přijde a "... je mi zima, zatopím si ..." tak má prostě smůlu, protože na nějakou rozumnou teplotu se systém dostane řádově za desítky hodin. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana