Je vhodné topení pomocí infrapanelů v každém domě?

<< < (4/10) > >>

Rozmahel Vladimír:
Citace: Martin Kurka  29.03.2007, 20:14

Čím nižší je povrchová teplota topidel a čím je větší jejich sálavá plocha k lidem, tím se více tepla k lidem dostane, protože nízké sálavé teplotní záření proniká lépe oděvy. V tom je ten vtip.

V tomto může být nebezpečí v případě, kdy manželka běhá nahá po bytě. Nezpůsobí jí to pak popáleniny?  :D
Ale teď vážně. Máte jistě pravdu, ale úvaha o tom, že budu chodit po bytě a zahřívat mne budou nějaké vlny, mi připomíná párek v mikrovlnce. Tomuto se bráním už z principu, tím ale netvrdím, že mám pravdu.

Martin Novák:
Rict, zahrivaji mne vlny je v pripade dlouhovlnneho IR dosti osemetne. Pak by vam totiz museli vadit i vlny salajici treba z dobre rozhicovanych kachlovych kamen ...

Petr Kotulán:
Opravdu škoda, že zde nenapíše někdo zkušenosti kdo toto topení využívá již více sezon.
  Jestliže jsem měl výpočet na klasické přímotopy 10kW a na infra panely 5,4kW.Tak si myslím,že mám stále rezervu si s přímotopy dodopit když budu chtít tepelnou pohodu k večeru u TV.
  Při součastném topení tuhýmy palivy (dřevo a uhlí),  v bytovce kde se střídají 4 rodiny každý týden s topením si asi neumí ten kdo toto nezná představit jak se topí.
  V obyváku bývá v zimě ráno 17C ( celé dopoledne se netopí nájemníci jsou v práci) a když se jde spát je 24C...

jimcz:

Se zájmem sem si přečetl tuto diskusi, díky za ní. Také se rozhoduji o koupi infra panelů a proto o nich sháním informace. Jeden můj kamarád je má namontované již dvě zimy v několika místnostech. Zatím jsem s ním ještě nemluvil o detailech ale vím že loňskou zimu to měl dost tvrdý. Jeho dům neměl prakticky žádnou izolaci a prý ty panely nestačily dům vytopit lépe než na cca 18 stupňů. Na tuto zimu se již připravil, tuším že stačil svépomocí zateplit půdu a dvě stěny a prý to již bylo v pohodě. Ale letošní zima se stou minulou asi nedá moc srovnávat.

Tuším že má panely od: http://www.i-solutions.cz/ ; od té české firmy ISTP

Já uvažuji o panelech: http://www.dimplex.termokomfort.cz/teptech/primotop.php?detail=salavepanely
Typ GPE 150

Ještě jsem se ale nerozhodl o vhodné regulaci. Doporučují tam ten modul RMT1. Ale nevím,jestli stačí aby byl nainstalován jenom v jednom topidle a pak jenom propojen pilotním vodičem s ostatními panely které jsou již bez modulu. A pak bych tedy snad mohl časově ovládat z toho jednoho panelu topné režimy ostatních.

Mohu požádat některé zainteresové osoby o reakci? Díky...

Milan Karvánek:
TO: jimcz> Osobně se domnívám, že každou odbornou práci by měl realizovat odborník, dle projektové dokumentace. Jestli se ještě dá tolerovat svépomocná elektroinstala ce jedné zásuvky a jednoho svítidla, u realizace vytápění to pokládám za čirý nerozum. Nejen, že se to může hodně prodražit na nevhodně navržených a nevýhodně zakoupených komponentech, ale hlavně se to může prodražit na provozu.
Za základ v tomto případě pokládám dobře zpracovanou dokumentaci s návrhem celého systému. Dodatečné úpravy a změny metodou "pokus-omyl" jsou docela nákladný koníček.  :(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana