Vztahuje se na OSVČ školení BOZP podle Zákoníku práce?
Kamil Novák:
V tomto příspěvku : elektrika.cz/data/clanky/revize-fotovoltaickych-systemu-2022 bylo řečeno, že osoba, provádějící revizi hromosvodu musí mít absolvované Školení ohledně práce ve výškách.
A to s odkazem na zák.č. 309/2006 Sb.(zákoník práce).
Ten se ale na živnostníky nevztahuje. Nebo se pletu?
Moderátor - Původní otázka zněla: "Musí mít i OSVČ Školení práce ve výškách?".
Radim Strycharski:
Podle mě ano. Z hlediska BOZP není mezi zaměstnancem a OSVČ žádný rozdíl. Druhá věc je praktická stránka věci. Když vynecháme smluvní podmínky „dodavatel/odběratel“, tak si neumím představit vymahatelnost takového školení, když OSVČ nenahlásí svůj pracovní úraz na OIP. Že by náhodná kontrola OIP zrovna v momentě, kdy budu na střeše? Ona práce ve výškách má asi také svoji definici. Ne každá revize hromosvodu na střeše je práce ve výškách a při běžné činnosti jinde bychom už asi práci ve výškách snadno našli. Takže podle mě ve výškách čas od času pracujeme všichni a nemá smysl to vztahovat ke konkrétnímu zařízení.
Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski 12.03.2023, 10:01
Podle mě ano. Z hlediska BOZP není mezi zaměstnancem a OSVČ žádný rozdíl. ...
To určitě ne, ale nevím, jestli se BOZP řeší i v jiných dalších předpisech (nejlépe zákonech).
Zákoník práce je o pracovně-právních vztazích, takže se jednomužného OSVČ netýká.
TO Moderátor :
A proto jsem taky zvolil původní znění dotazu právě bez toho Zákoníku práce, víme? ;)
Citace: Radim Strycharski 12.03.2023, 10:01
Ne každá revize hromosvodu na střeše je práce ve výškách a při běžné činnosti jinde bychom už asi práci ve výškách snadno našli. Takže podle mě ve výškách čas od času pracujeme všichni a nemá smysl to vztahovat ke konkrétnímu zařízení.
Tak to pozor! Jestli se nic nezměnilo, tak za práci ve výšce je považována činnost od 1,5m nad zemí (podlahou)... (norm)
David Hruda:
Dokud ho po něm nikdo nechce, tak podle mě nemusí.
Pokud ale ten, kdo OSVČ "najme" takové školení požaduje k tomu, aby ho vypustil do svého objektu, nezbyde nic jiného.
Právě řeším smluvní vztah s jednou distribuční společností a ta po mně vyžaduje právě školení práce ve výškách.
Volal jsem několika lidem, kteří školí práci ve výškách a ti se smáli při popisu toho co dělám a jaké školení chci.
Takže jsem si musel "školení práce ve výškách" (záměrně v uvozovkách) včetně barevného certifikátu zařídit online. Prý jim to takhle stačí.
Radim Strycharski:
Citace: Kamil Novák 12.03.2023, 10:30
To určitě ne
To určitě jo. :)
Citace: Kamil Novák 12.03.2023, 10:30
Tak to pozor! Jestli se nic nezměnilo, tak za práci ve výšce je považována činnost od 1,5m nad zemí (podlahou)... (norm)
No, tím spíš se to týká prakticky každého z nás a prakticky všude. Na druhou stranu si dovedu představit plnohodnotnou revizi hromosvodu na paneláku bez práce ve výškách. Žádná práce od stolu, ale prohlídka na střeše. I když, pravda, kritické místo práce ve výškách bude asi lezení po žebříku v posledním patře do strojovny výtahu. No ale nebýt toho, tak tam asi žádná jiná práce ve výškách nebude.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana