Kdy se PEN vodič nezapojoval na kolík?

<< < (2/4) > >>

HonNoV:
Citace: Milan Hudec  26.02.2023, 10:29

Onen kolík není zapojen vůbec, nebo až z nefázové svorky?

Ten kolik neni zapojeny vubec...
Jak jsem psal, predpokladam, ze necham predelat v ramci kompletni rekonstrukce vse. Chtel jsem zacit pristi rok a postupne (vcetne podlah, omitek...) v nekolika etapach po pokojich a prave proto jsem nakouknul do eletriky, abych zacal sbirat nazory a rozmyslet si postupy praci...Rozvod y/zasuvky ted normalne pouzivam i behem drobnych stavebnich uprav, tzn. zapojuji vrtacku, flexu, v kuchyni na to jede i rychlovarna konvice (prarodice ji tam meli urcite 20 let). A ted tak premyslim, zda se da s elektrikou zacit od konce, tzn. ve 2 bocnich pokojich(kde chci s rekonstrukci zacit z hlediska zednickeho) nechat udelat rozvody a zapojit dle TN-C, ale docasne (1 rok) napojit na rozbocovaci krabici v chodbe na kabel, ktery do techto pokoju smeruje ted a az se s rekonstrukci dostanu po pokojich az k hodinam, tak zapojit i tyto 2 pokoje dle TN-S.
Prosim, nekamenujte me za moje myslenkove pochody, samozrejme se chystam pozvat odbornika, ktery to zhodnoti na miste, ale vzhledem k tomu, ze neni mozne dum zrekonstruovat "na jeden zatah",   tak se zamyslim nad ruznymi variantami a navaznostmi praci a rozvody elektriny v tom hraji klicovou roli.

Miroslav Minařík:
Citace: HonNoV  26.02.2023, 15:18

pozvat odbornika, ktery to zhodnoti na miste, ale vzhledem k tomu, ze neni mozne dum zrekonstruovat "na jeden zatah",    tak se zamyslim nad ruznymi variantami a navaznostmi praci a rozvody elektriny v tom hraji klicovou roli.

Asi je to celkem známá situace. Základ je vždy pozvat toho, kdo rekonstrukce elektroinstala cí provádí rutinně. S tím se domluvit na postuném předělání. A on určitě poradí co se dá se stávajícím stavem udělat aby to ještě někoho nezabilo.

Padesát roků stará instalace nulováním nemusí být tak nebezpečná jako ten mišmaš co jste popsal. Původní majitelé  učitě prováděli opakované činnosti, pokud někdo připojí něco nového a "předpokládá",  tak se pak může stát něco nečekaného.

Zdenek Hejčl:
Tak já jsem se setkal s rozvody 1,5mm, ale společný PEN byl 1,5mm, nebo v lepších případech 2,5mm.
Ale záleží na místních zvyklostech a chuti montéra...

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  26.02.2023, 19:21

Asi je to celkem známá situace. Základ je vždy pozvat toho, kdo rekonstrukce elektroinstala cí provádí rutinně. S tím se domluvit na postuném předělání. A on určitě poradí co se dá se stávajícím stavem udělat aby to ještě někoho nezabilo.

A potom bych se potkal s projektantem, který by mi pomohl s návrhem nové instalace a připravil by mi projekt.

Jan Kelbich:
Citace: Václav Třetí  26.02.2023, 14:18

.... ze sítí 3x120 nebo 3x220 zapojených do trojúhelníka ....

Bylo to opravdu d ?
Mám takové tušení, že se používalo spojení y,  alespoň na sekudáru. Někde jsme to řešili, že to bylo celkem výhodné, ze stejného důvodu, proč se dnez používá z.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana