Kdy se PEN vodič nezapojoval na kolík?

(1/4) > >>

HonNoV:
Ve starém domě po prarodičích plánuju kompletní rekonstrukci a proto jsem se chtěl podívat jaký je stav rozvodů a jakou filozofií to bylo děláno. Otevřel jsem pár zásuvek a rozvodných krabic a samozřejmě je vše dvouvodičové v hliníku a zásuvky i světla v jednom okruhu. Co mě ovšem zarazilo jsou zásuvky samotné - někde fáze vlevo, jinde vpravo, kolíky většinou dole (je vidět, že to bylo bastleno postupně během několika desetiletí). Ovšem nejvíce mě překvapilo, že PEN není na zásuvkách zapojen jak bych v TN-C čekal ,   tzn. přiveden na kolík a z něho na nefázovou zdířku. Ze zvědavosti jsem si to "zapojení" snažil vygooglit, ale na nic jsem nenarazil. Dělalo se to dříve i takto a má to nějakou podstatu? Nebo to i na tehdejší dobu byla prasárna? Existuje nějaké významné riziko takové zásuvky používat?

Miroslav Minařík:
Vzhledem k tomu, že si může člověk ve svém domě páchat cokoliv, není divu, že se objeví něco takového, co popisujete. Myslím, že jakákoliv diskuse by neměla zabránit totální rekonstrukci. To snad ani nemá cenu volat revizního technika ale rovnou projektanta. Jednoduše vše vytrhat a natahat to nově.

Samozřejmě to "jednoduše" moc jednoduché obvykle nebývá, ovšem pokud popisujete zapojení hliníkových vodičů v nulování různými způsoby, bude nanejvýše vhodné tam nikoho nenechat něco bez dozoru něco zapojovat.

Myslím, že se podobnému závěru doberou i jiní.

Milan Hudec:
Onen kolík není zapojen vůbec, nebo až z nefázové svorky?

Jiří Schwarz:
Už jsem zažil podobné paskvily...
Např. chata, kde první instalace byla napájena z nějaké lokální IT sítě, zůstala po přepojení na TN-C přípojku v poněkud nebezpečném a neodborném stavu.
Nebo dům, kde ještě před několika léty měl původní majitel dvoupólové zásuvky bez ochranného kolíku

V zájmu majitele (provozovatele),  ale i pojišťovny nebo celé společnosti by mělo být, aby elektrické rozvody splňovaly nějaké rozumné bezpečnostní minimum.
(doma si něco provozuji "na vlastní riziko",  ale když se něco stane, kolik stojí výjezd složek IZS, zákrok hasičů, léčení v nemocnici,...?)

Václav Třetí:
Takhle vypadají původní rozvody instalované ve starých objektech, obvykle do r. 1930-35. Tehdejší zásuvky ochr. kolík neměly, zdířky byly pevné o průměru 4mm (6A),  vidlice měly naříznuté (pružící) kolíky a napájení bývalo ze sítí 3x120 nebo 3x220 zapojených do trojúhelníka, tedy žádný vodič nebyl PEN). V průběhu doby se pak instalace upravovaly, měnily zásuvky za modernější, hlavně se odstraňovaly provedení s nepružícími kontakty, protože do nich nebylo možné zapojovat novější vidlice se silnějšími kolíky ( 10, později 16A). Postupně se pak nahrazovaly distribuční trafa zapojená do trojúhelníka provedením zapojeným do hvězdy s napětím 3x380/220V. V době zhruba do poloviny 60. let se tyto staré instalace oficiálně přepojovaly bez rekonstrukce, pouze se upravilo zapojení, doplnil se vodič PEN a provedly se popř. výměny elměrů . Tak se upravovaly sítě jak 3x220V tak i 3x120V! Teprve poté se začaly dělat celkové rekonstrukce sítě při změnách napětí nebo typu sítě.

Instalace v bytech si mimo elektroměrné desky většinou upravovali obyvatelé sami. Takto vznikly zásuvky bez zapojených ochr. kontaktů, fáze kdekoliv, někdy také na kolíku a pokaždé jinak. Také vypínače mohou v takové staré instalaci být zapojené v kterémkoliv vodiči. Občas se našlo i velice nebezpečné zapojení pojistky ve vodiči PEN po přepojení na nulovanou síť.

Takový objekt jsem objevil ještě na začátku 90. let v Praze - Vysočanech. Ve všech bytech obývaných tehdá ještě původními obyvateli, kde nikdo nedělal rekonstrukci el. instalace, byla původní z r. 1931. Jednalo se o objekt původně napájený 3x220V a u všech elměrů zůstala pojistka v PEN i po přepojení na síť 220/380V. Z asi 20 bytů tak byla zapojena asi polovina!

Z dotazu nesedí pouze jediná věc. Všechny tyto staré instalace bývaly provedené mědí, většinou také jako jeden okruh, páteřní rozvod průřezem 1,5mm2,  odbočky ke světlům a vypínačů většinou jen 1mm2. Hliník byl používán za války a od 50. let, to už ale instalace bývaly zase jinak dělané, již se rozděloval zásuvkový a světelný okruh, každý samostatně jistěný.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana