Jak revidovat zařízení staveniště bez dokumentace?

(1/5) > >>

Petr Pěčonka:

Jak a co vše potřebujete vědět k tomu, aby jste správně navrhli popř. udělali a následně zrevidovali zařízení staveniště. Většinou k tomu nic není.

Jen pro příklad: Stavba - cca 300 x 50 m
Dva jeřáby jeden a teď nemám výkon jen požadavek na připojení 125A druhý prý stačí 63A. Stále nemám výkon jeřábu
2 sociální buňky,
6 buněk pro stavbu - TDI, zasedačka, stavbyvedoucí
x buněk pro subdodavatele - schválně nepíši kolik (to nevím mohu jsi myslet max 10?)

Staví se 5 objektů dejme tomu A - E - 4 patra včetně garáže - 3 stavební rozvaděče na objekt?

Holt k tomu není nic více a nikdy jsem neviděl žádný projekt. Po mne se chce udělat návrh pro nacenění - tj výkaz výměr. Jen předesílám nejsem projektant, ale byl jsem revizní technik (resp. stále jsem) a pracuji na pozici odborného garanta za TZB Elektro na této stavbě pro generálního dodavatele.

Mám to dát celé do SICHRu? ale jakou mám zvolil soudobost?
Buňkoviště v zimním období - 1
jeřáby - netuším (přeci jen to asi nepojede na "63A nonstop") - 0,7?
Staveništní rozvaděče na objektech? Soudobost? 0,5 ?
Sila?
Předpoklad selektivitu moc řešit nebudu. Hlavně u páteřních rozvodů
U páteřních rozvodů - Poruchu mám nechat na 0,2s nebo mohu dát distribuční 5s?

Čím více se do toho nořím tím mám více otázek a bohužel norma ČSN 33 2000-7-704 mi moc nepomůže. Nějaké doporučení - skripta kde hledat?

Moderátor: Původní nesmysl zněl: "Jak na zařízení staveniště?".

GDPR:
To je krásné, a moc se těším na reakce a odpovědi.

Legislativci nám pěkně z projektování mimo stavebního zákona vyšachovali projektanty, tak pomalu začneme sbírat plody.

Pokud se nejedná o projektování vyžadující stavební povolení, pak je to podle § 19 odst. 2 písm. c) od 1. 7. 2022 oprávněna projektovat osoba znalá pro řízení činnosti (vedoucí elektrotechnik). Tím pádem tomu legislativně patrně i rozumí, a není nutno, aby se dotazovala na fórech, ne?

Nebo revizní technik nemá znalosti osoby znalé pro řízení činnosti?
Vždyť "se to pořád jen kopíruje",  pořád slýchám.

Petr Pěčonka:
No původní dotaz není nesmysl a dotaz nezněl jak zrevidovat zařízení staveniště. To je mi jasné...

Jen pro pořádek.

Ale co se týče odpovědi GDPR - je hnidopich. ;D

Ale chlapi vážně. znalosti jsou a jsou mi znalé i návaznosti a proto se ptám zkušenějších. Jak toto řešíte. Dle toho co vidím na stavbách je to spíše pocitově. Někdo něco udělá a buď to drží nebo...

Opravdu potřebuji pomoct. Bohužel GD mi na to projektanta nedá, abych se od toho mohl případně dál odpíchnout a potřebuji to rozumně udělat.

Neříkejte mi, že máte každý na to projekt, popř. jste to nikdo neřešili, nebo to neřešíte?

Jan Bocek:
"Majstro",

jste asi v nové posici a tak je třeba použít zase to staré pravidlo 3 fázi.

I. fáze sběr informací
II. fáze třídění těch informací
III. fáze vypracovaný projekt

A aby jste mne také neoznačil jako hnidopicha, tak trošku poradím.
Když zadáte zde na elektrice do vyhledavače termín "zařízení stavenišť" tak vám vyjede dosti článku. A pokud chce více, zadejte to do googlu a vyjede vám desítky knih a příruček na toto téma. A pak to jen roztříďte.

A jen taková praktická poznámka.
Viděl jsem PD pro podobné staveniště a jeřáb se nerozjel.  Projektant zvolil nízkou soudobost a zapomněl na záběrové proudy. Je vhodné mít dokumentaci od takového jeřábu, anebo zajit na podobné stanoviště s kleštákem a získat svoje data. Lépe je to staveniště předimenzovat, než vyrábět budoucí problémy.  V buňkách nejsou jen varné konvice, ale i tepelná tělesa 3-5 kW. Ale to všechno jako zkušený RT jste často viděl. Viděl jsem na stavbě, kdy v zásuvce místo 240 V bylo 190 V.....

Položil jste strašně moc otázek.....ale je chvályhodné, že to chcete udělat odpovědně a ne jen ve střední ( špatné) kvalitě. I přesto, že je to provizorní zařízení po dobu stavby. To často svádí, "vždyť je to jen provizorka". Vy víte na jak dlouho?

Jan Franěk:
No, ptáte se na pravidla a hned je v samém úvodu porušujete. Je jasně psáno, jedno vlákno, jedna otázka a vy jste jich položil pěknou hromadu.

Začal bych tím, že by jste si měl ujasnit, co vše je potřeba pro správné provedení revize. Najdete to například v nařízení vlády č.190/2022, v části B. To je prostě zákon a je potřeba k tomu tak přistupovat, především z pohledu projektové dokumentace. Na druhou stranu ČSN 33 2000-7-704 ed.3 vám taky mírně napovídá, jak by měly probíhat revize a že jen půlroční termíny nestačí a že se podmínky mohou v průběhu stavby měnit. čl.704.6
Stejné, nebo podobné požadavky na dokumentaci, jsou už léta v ČSN 33 1500, 33 2000-6 v platných edicich.

Osobně bych tedy jak RT vyžadoval jednoduchý projekt páteřních rozvodů a pravidelné zápisy odpovědné osoby o provedených kontrolách ochran, stavu jednotlivých zařízení a případných změnách rozvodů na stavbě. To okamžitě řeší vaše další dotazy, jako je například soudobost, průřezy a podobně.
Neřešil bych to, co je ze zásuvek rozvaděčů, pokud to není připojené dlouhodobě.

Z vaší pozice by jste měl objednat projektanta, zavést deník pro staveništní rozvody, kde budete dělat pravidelné zápisy vy, nebo osoba vámi určená (viz předchozí nasměrování) o kontrole přizemnění, rozvaděčů, jejich ochran, kontrolách uložení kabelů, případně změny na rozvodech, nebo poškození a opravách. Termíny by jste měl stanovit místním předpisem. Také by měli probíhat kontroly firem na stavbě pracujících, které by měli být proškoleny o tom, že plastový prodlužovák na stavbě nemá co dělat, nesmí být položen přes cesty kde se pohybuje technika, nesmí být poškozen, ..........  . Pokud toto bude porušeno, bude firma vykázána ze stavby do doby kdy doloží že má prodlužovák odpovídající předpisům, zrevidované=bezpečné nářadí a tak dál.

Nepřebírejte na sebe zbytečnou odpovědnost (rizika) . Stanovte pravidla a vyžadujte jejich dodržování. Vlastně to až tak složité není.  ;) ;) ;)

Bez dokumentace není možné revidovat, obzvlášť tak složitý a náročný prostor, jakým stavba bezesporu je. Revizák není nadčlověk, má své jasné povinnosti,  stejně jako ti co mu mají připravit podmínky pro provedení samotné revize.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana