Lze vůbec chránit jevištní techniku před bleskem a přepětím?

<< < (2/3) > >>

Miroslav Minařík:
Ptal jsem se HH na řešení a samozřejmě žádný instantní návod na všechny rozplizlé rozvody zvukařů neexistuje. Jak se alespoň nějaké základní ochraně před přepětím přiblížit, možná. Ale před bleskem to si nedovedu představit. Takže pojišťovna?

Milan začínající zvukař:
Ještě k těm varistorovým přepěťovkám v pětipsech ... o ochraně před přepětím se zajímám protože se mě to profesn dotýká i jako slaboproudaře a musíme to často zohledňovat. A tak mám jakési povědomí o stupních ochran. Pokud se na školeních BOZP hystericky doporučuje takový varistor, co pak od toho očekávat když není kolem ucelených ochranný systém? Školitel to vynáší jako super záchranu elektroniky, já jsem jiného názoru.

samozřejmě klišé říká alespoň něco, než nic ale jaké mít očekávání, když před zesík za pade připojím přepěťovku v pětipsu? intuitivně to vnímám jako když si jako ochranu před tsunami zakryji dlaní oči.

Nebo to cítím špatně? Dá se to nějak lépe vysvětlit aby to třeba pochopili i naprostí neznalci?

Zdenek Skotnica:
Citace: Milan začínající zvukař  14.02.2023, 13:22

OK, myslím, že o té firmě vím ale já se ptal na přepětí obecně. Ne na rozvaděč a jeho výrobce.

Asi jste nepochopil mé doporučení. Jednatel firmy p Milan Malina výrobce rozvaděčů je druhou profesi kapelník a ZVUKAŘ!!! A za roky hraní a tím i znalec problémů s instalacemi. Na ty zkušenosti navázal a začal vyrábět podiové mobilní rozvaděče. Které vlastně řeší všechny problémy o kterých tady máte vlákna (přepětí, podpětí, výpadek nulového vodiče, sled fází, pospojování atd. o možnost o doplnění dalších hlídacích přístrojů). Pokud chcete mít klidné hraní a tím i spaní. Nechte si vyrobit
ochranné zařízení na na míru které bude mít veškeré glejty (certifikace, revize, výrobní štítek atd.) 

Václav Třetí:
Základem ochrany před přepětím je v první řadě dobré uzemnění. Bez něj to nejde!
Pak musí následovat přepěťové ochrany v sestupném pořadí a správně předjistěné výkonovými pojistkami. Samostatně použitá vícezásuvková prodlužovačka s osazenými varistory bez patřičného odjistění (tak, jak je obvykle dodávána všemi možnými obchodníky) je při atmosferickém přepětí k ničemu. Ta může ochránit pouze při relativně malých špičkách vznikajících spínáním motorů a transformátorů . Kdo tomu nevěří, může se dočkat nemilých překvapení a škod, např. požáru. Myšlenka alespoň něco, než nic, je v tomto případě zavádějící. O tom jsem psal nedávno ve vlákně: "Jak často používáte vícezásuvky s přepěťovou ochranou?"

P.S. Použití výkonových zapískovaných pojistek je nutné, protože mají vysokou odolnost proti zkratovým proudům a dobře zhášejí oblouk.

Zdenek Skotnica:
Citace: Václav Třetí  15.02.2023, 09:19

Základem ochrany před přepětím je v první řadě dobré uzemnění. Bez něj to nejde!

A proto mají ty podiové rozvaděče svorku pro přizemnění.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana