Jak dalece potřebuje zvukař doklad o přezkoušení nv 194/22Sb.?

(1/2) > >>

Milan začínající zvukař:
I když se proti jiným celkem orientuji, teď si nejsem jistý zcela. Příbuzný zvučí a já mu pomáhám. Teď se to zkoulelo tak, že už to vypadá na oficiální fakturaci a všechny dokumenty kolem. Jsem slaboproudař a i přes všechny mé znalosti to nic nemění na tom, že vzdělání na původní padesátku, dnes 194/22sb, nemám.

Nejsem si jistý jak dalece a v kterých případech je tento doklad nutný. Prozatím, z cca 99% případů jsem s živou částí nn pod napětí nepřišel. Poradíte kdy je to důležité? Přijede inspektor OIP na koncert a ve volné chvilce mě třeba prolustruje?
 (dance)

Jan Bocek:
NV 194/2022 je o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na EZ
a na odbornou způsobilost v elektrotechnic e.

Nařizuje to podle zákona 250/2021 Sb.,  a bezpečnosti práce  s provozem VTEZ.

Tu "zvukařinu" provádíte jako dodavatelskou službu. Je to pracoviště s VTEZ.
Pak se na vás to ustanovení NV 194/2022 vztahuje.
Někdo musí být za to elektrické zařízení i když dočasné odpovědny.
Je pak otázkou co máte ve smlouvě a za co odpovídáte.
Můžete mít i tak zvanou profesní kvalifikaci, prostudujte důkladně NV 194/2022, která to umožňuje.

Pokud to nebude VTEZ, pak vám stačí doklad o proškolení s MPBP a ČSN 50110-1

Milan začínající zvukař:
Takže každé zvučení má mít osobu odpovědnou? Z pohledu elektrikáře nejde o nic jiného, než zapojování zásuvek.

Jan Bocek:
Citace: Milan začínající zvukař  12.02.2023, 22:59

Z pohledu elektrikáře nejde o nic jiného,  než zapojování zásuvek.

Pokud máte na mysli zasunutí zástrčky ( konektoru) do zásuvky, tak je to jen obsluha elektrického zařízení. Pokud se ale jedná o zapojování, tak je to již práce na elektrickém zařízení. Navíc vzniká pracoviště a jedná se také o bezpečnost práce a to je již pod zákonem 250/2021.

Citace: Milan začínající zvukař  12.02.2023, 22:59

Takže každé zvučení má mít osobu odpovědnou?

Pokud máte na myslí zvučením vytvoření provizorního elektrického zařízení pro kapelu a obecenstvo, pak za stav toho EZ musí být někdo odpovědný. Pokud je to VTEZ patří to pod zákon 250/2021 a pokud to je jen EZ patří to pod ZP 262/2006 a zvláště 309/2006 s posledními úpravami.

"Zvučení" má svá pravidla, které jsou ukrytá v zákonech, NV a také v ČSN.
Každé ozvučené pracoviště musí být bezpečné a musí to být průkazné. Kdo to zkontroloval, proměřil a kdo odpovídá za provoz i za likvidaci.
Při úrazech tyto náležitosti vyžadují jak vyšetřovatele státní správy, tak pojišťovny.

Bez řidičáku lze také jezdit s autem po komunikacích, ale až do chvíle kdy.....způsob íte, nebo, jste účastníkem nehody, anebo vás kontroluji v rámci prevence.

Milan Hudec:
Často se přehlíží ustanovení 250tky ohledně osoby školené.
To je onen základní stupeň pro kohokoli aby v pracproces mohl strkat vidlice do zásuvek.
Původně měl být tento stupeň v 194, ale došlo by k právní kolizi...(194 již precizuje 250tku).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana