Jak do koupelny instalovat zařízení v ČSN 332000-7-701 neuvedená?

(1/3) > >>

Autorský článek:
Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená
    Jak projektovat, instalovat elektrická zařízení v koupelnách, která v ČSN 332000-7-701
ed. 2:2007 nejsou uvedená? Zvláště pak, pokud jde o prostory s elektroinstala cí provedenou dle dříve platných předpisů. Odkud máme čerpat technické informace k rozhodnutí? Které konkrétní parametry potřebujeme znát? Typické jsou například otopné a sušící žebříky, elektrická podlahová topení a také elektrická vytápění zabudovaná do stropu. A jaká jsou další pravidla ...?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Jak do koupelny instalovat zařízení v ČSN 332000-7-701 neuvedená?

Peter Lovacký:
Citace: Autorský článek  09.02.2023, 08:02

- základní požadavky na síť a způsob připojení k síti v prostoru umístění zařízení (v této části obvykle deklaruje výrobce požadavek na užití proudového chrániče se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30 mA, tj. zajišťuje současná kritéria bezpečnosti i při montáži zařízení do koupelen, které nevyhovují ČSN 332000-7-701 ed. 2),

Naozaj celkom nerozumiem tejto „starostlivosti“ výrobcu o stav EI,..
Mne to furt príde jak keby sám výrobca deklaroval, že jeho výrobok je nebezpečný v sieti bez chrániča,... a navyše si defacto ešta aj znižuje odbytový priestor,..
A tiež dosť pochybujem že je pre neho chránič povinný v dajakej výrobkovej norme, ktorou sa riadi napr. pri výrobe spotrebičov určených pre domácnosť..

Jiří Schwarz:
Peter,
jen takový můj názor:
žádné zařízení není absolutně bezpečné. Vždy tam je nějaké zbytkové riziko, které může být dané souběhem více poruch, nezodpovědným uživatelem, živelnou událostí...

Takže chápu výrobce, když chce co nejvíce rizik eliminovat, když nějakou úroveň bezpečnosti provozu výrobku váže na nějaký stav elektroinstala ce, stav, který je požadován nějakým předpisem, ať technickou normou nebo dokonce stavební legislativou

Petr Chalupa_:
Citace: Peter Lovacký  09.02.2023, 08:50

Naozaj celkom nerozumiem tejto „starostlivosti“ výrobcu o stav EI,..
Mne to furt príde jak keby sám výrobca deklaroval, že jeho výrobok je nebezpečný v sieti bez chrániča,... a navyše si defacto ešta aj znižuje odbytový priestor,..
A tiež dosť pochybujem že je pre neho chránič povinný v dajakej výrobkovej norme, ktorou sa riadi napr. pri výrobe spotrebičov určených pre domácnosť..

Já v tom problém nevidím. Výrobce prostě ví, že to budou používat lidé a člověk je tvor od přírody velice tvořivý  ;D  Konkrétně v elektrice si častokrát dokáže ospravedlnit i věci na hraně, nebo až za hranou bezpečnosti. Proto výrobce možná raději trochu "přestřelí" bezpečnostní požadavky, aby z toho v případě průšvihu byl venku.

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz  09.02.2023, 22:22

Peter,
jen takový můj názor:
žádné zařízení není absolutně bezpečné. Vždy tam je nějaké zbytkové riziko, které může být dané souběhem více poruch, nezodpovědným uživatelem, živelnou událostí...

To hej,..ja napr. to zbytkové riziko chápem ako prijateľné...
Tú prijateľnosť myslím tak, že žiadne riziko neprekročí minimálne požiadavky výrobkovej normy, a že každý spotrebič v prevádzke pri svojom predpísanom používaní musí mať to zbytkové riziko pre bezpečnú prevádzku prijateľné aj bez chrániča..
Popravde by som nechcel zákazníkovi vysvetľovať, že mu zapojím rebrík len keď si minimálne zrekonštruuje prívod k nemu podľa 701 čky..

Raz dávnejšie som v tej súvislosti písal jednému výrobcovi že načo si zbytočnými podmienkami znižuje uplatnenie na trhu, a dozvedel som sa akurát toľko, že dik za podnet,.. a že sa na to pozrie...
Možno to už nepíše,..neviem..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana