Lze pod hlavní 25A B char. namontovat 16A C char. jistič?

<< < (3/3)

Milan Hudec:
Citace: Aleš Slezák  04.02.2023, 00:38

Dílna má komplet novou elektřinu i elektroměrový rozvaděč cca rok. Hlavní jistič je ABB 3x25B/10kA. Problém je, že tehdy se počítalo s jinou pilou na 400V. Od elektroměru k rozvaděči v dílně je 4x16mm kabel. Jsou tam čtyři 230V zásuvkové rozvody 2,5mm, vždy po 4 zásuvkách a k tomu tři 16A zásuvky 5kolíky, každá extra 5x4mm. Je to dílna pro jednoho a nepočítá se, že poběží více strojů najednou - ruce jsou jenom 2... Volal jsem i na ČEZ jestli je možné hlavní jistič vyměnit za C charakteristik u - prý se technik vyjádří až na základě žádosti. Když jsem však před rokem žádal o připojení měl jsem původně požádáno o 3x32B jistič a změnil jsem to na 3x25 abych nepřeplácel ;D Tak snad nebudou nyní dělat drahoty.

Mě původně v dotazu šlo o to, jestli je vůbec možné provozovat céčkový jistič pod béčkovým (zda to není zakázáno apod.),   abych to vůbec mohl vyzkoušet, jestli to bude/nebude shazovat... Raději si to ověřit, než začnu poptávat nějakou blbost.

Abyste docílil selektivního řazení jističů musel byste se záběrným proudem trefit do intervalu několika málo desítek Ampér (viz můj krátký příspěvek precizován kol.Schwarzem),  což je více méně o náhodě.

Miroš Jan:
Použít jističe s co nejnižší zkratovou odpolností, (4,5 kA),  a do fází, vředit rázové oddělovací tlumivky. :)

Funguje to. (dance)

Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan  05.02.2023, 22:11

Použít jističe s co nejnižší zkratovou odpolností, (4,5 kA),   a do fází, vředit rázové oddělovací tlumivky. :)

Funguje to. (dance)

V tomto případě bych byl líný a lakomý a zkusil nejprve reálný provoz.

Jiří Schwarz:
Citace: Miroš Jan  05.02.2023, 22:11

... a do fází, vředit rázové oddělovací tlumivky. :)
...

Rázová oddělovací tlumivka nemá tak velkou indukčnost, aby výrazně zvýšila impedanci pro 50Hz.

Jasně, pomůže při krátké špičce, např. když se nabíjí nějaké kondenzátory za usměrňovačem.. .

Ale pro rozběh motoru, kdy je tam přetížení "X půlvln 50Hz" ten přínos je minimální a neodpovídá nákladům
Vyzkoušeno!

Deductio:
B25->C16---------------------------NTC2Ω/25A---motor
                |                      |        \                /
obyč.relé230VA C->stykač230VAC-kontakt40A

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana