Může vznikat za transformátorem 22/0,4kV po jeho odpojení/připojení přepětí?
Zdeněk Dančák:
Může se, z důvodu přechodových jevů, po odpojení/připojení transformátoru 22/0,4kV k vn na výstupu nn objevit přepětí, které by mohlo poškodit připojené ele. zařízení, zejména napájecí zdroje? Pokud ano, tak jakými prostředky nejlépe chránit?
- přepěťové ochrany
- napěťové relé
- relé, které zajistí opožděné připojení citlivé zátěže
Již podruhé se nám poškodil zdroj na 2měsíce staré EZS v objektu, který je napájen samostatným transformátore m 22/0,4kV (trafo se nachází cca 30m od budovy). Pokaždé se zdroj EZS poškodil po výpadku a následném obnovení napájení transformátoru 22/0,4 a v tu dobu z celého transformátoru vn/nn byla napájena pouze zmíněná EZS, takže vylučuji zavlečení fáze na N, resp. PEN vodič jiným spotřebičem. Objekt má zatím původní instalaci z cca 70tých let, přepěťové ochrany v objektu nejsou instalovány.
Jiří Schwarz:
Jaký to byl výpadek? Nějaké plánované vypnutí nebo k tomu došlo nějakým přetížením?
Jaký to je transformátor - řádově na jaký výkon?
Vlado Konrád:
A práve preto sú v RST inštalované zvodiče prepätia.
Milan Hudec:
Popsaný jev je celkem častý.
Ovšem výsledek se pohybuje na hranici přepětí/nadpětí a to žádná přepěťovka nezachrání.
Laicky: ne všechny fázové vodiče se spojí v jednotný okamžik.
Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří Schwarz 02.02.2023, 16:55
Jaký to byl výpadek? Nějaké plánované vypnutí nebo k tomu došlo nějakým přetížením?
Jaký to je transformátor - řádově na jaký výkon?
Bohúžel mám informace zatím jen zprostředkovan é. Zkusím zjistit více.
Příčinu výpadku neznám, ani nedovedu na 100% říci, zda to byl opravdu ten hlavní důvod. Dle všeho došlo při obou poškozeních EZS k výpadku na straně 22kV, protože obyvatelé přilehlých obcí registrovali také výpadek proudu, přitom zcela jistě nejsou napojeni na ten náš transformátor 22/0,4kV. I EZS měla hlášeny výpadek napájení prý (slovo prý zdůrazňuji) ještě před tím, než prý zaregistrovala přepětí a došlo k poškození. EZS má záložní baterii. Pro info, nyní se poškození stalo okolo 2hod ranní.
Nicméně náš elektrikář má ještě podezření na staré rozvody uvnitř objektu. Což chtěl původně řešit tím, že by natáhl od rozvaděče zcela nový kabel, aby byla jistota, že není na vině nějaké skryté překvapení. Já mám však obavu, zda to bude stačit a zda je to skutečná příčina, protože jak jsem uvedl, v objektu a vlastně ani na trafu nic dalšího připojené zatím není, takže nevím, jak by se dalo zavléct nějaké napětí na PEN. Dle indícií mne však napadly ty přechodové jevy při znovu připojení trafa, na které není připojena téměř žádná zátěž.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana