Proč je PE můstek v DC/AC rozvaděči střídače spojen s N můstkem v byt.rozvaděči?
Miroslav Revús:
Pravdepodobne je to iba omyl z nepozornosti alebo nedostatku vedomostí.
Ak je priložený nákres jedinou dokumentáciou k FVE, tak sa prikláňam k druhej možnosti.
Martin Procházka, Slaný:
Mně to přijde jako jakýsi pokus o umožnění ostrovního provozu. U vás to ale samozřejmě nejde, jelikož ve schématu není žádná možnost síť bezpečně odpojit a sám píšete, že máte měnič pro paralelní provoz se sítí.
Ale takto je to samozřejmě špatně - spojujete trvale N-PE za bodem rozdělení! (zle) Střídače s možností ostrovního provozu to většinou řeší pomocí relé, které se v ostrovném provozu sepne.
Miroš Jan:
Citace: MB2 30.01.2023, 18:05
Zapojení je naznačeno ve schématu v příloze. Jedná se o FVE paralerně připojenou do sítě. Střídač je ve sklepě a u něho je rozvaděč DC a AC (s jističi a přepěťovýma ochranama ). Bytový rozvaděč je cca 10m dále. V AC rozvaděči je N-můstek a PE můstek. V bytovém rozvaděči je taky N-můstek a PE můstek.
Nevím proč je jedním extra zž-kabelem (ve schematu zelený s tečkami) propojen PE - můstek v AC rozvaděči s N-můstkem v bytovém rozvaděči. Proč ho nezapojily na PE můstek v bytovém rozvaděči.
Pozn.:
Bod rozdělení PEN bude u elektroměru (dříve tam býval předřazený chránič 100mA), připadá mi že tím extra kabelem jsou jsou PE a N můstky v bytovém rozvaděči přes PE můstek v AC rozvaděči zase spojeny. Ve sklepě je zemnící tyč.
To se ta FVE montovala bez projektové dokumentace elektro?
MB2:
Díky všem za reakce,
Jan Franěk: Jedná se o střídač Wattsonic - WTS-10KTL-HT– 10kW
Miroslav Révus: Nákres jsem dělal sám podle toho jak je to finálně zapojený (jenom pro sebe pro pochopení ať vím kde co vede). Originál el. schéma mám taky v dokumentaci projektu. Ale jak to chodí vše se neshoduje, např. ona přepěťová ochrana v AC rozvaděči dle orig. schématu je typ zapojení 3+1, ale fyzicky je tam KIWA 82.004 což je pro zapojení 4+0.
Nechce se mi věřit, že by omylem zapojily zeleno/žlutý drát, poměrně silnej (6mm2 možná víc) jako jediný mezi dalších dvacet modrých drátů
Martin Procházka: V současné době mám systém bez akumulátorů, ale podle domluvy má to být připraveno na použití aku + backup, tzn možnost i přepnutí na ostrovní systém v případě výpadku (samozřejmě asi po doplnění síť.přepínače atd) Ale i tak bych nechápal ono zapojení na N-můstek
V příloze je orig schéma
Miroš Jan:
Od kdy, ja ta FVE v púrovozu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana