Jak jistit spínací hodiny?

(1/3) > >>

robert kraus:
Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW.
Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny :(. Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé?

Václav Třetí:
Příšerný dotaz s minimem relevantních informací. Skoro mě napadá se zeptat, zda za sebou zavřely dveře, když odcházely.

1) Elektrobock vyrábí více typů spínacích hodin. Všechny mají příkon v řádu jednotek Wattů, takže je žádný jistič neochrání, ten jistí pouze vedení k nim a spotřebičům na ně připojeným.

2) Chtělo by to specifikovat, jak hodiny odešly - přestaly jít jako takové, nebo přestaly spínat

3) Pokud hodinami ovládáte stykač, tak je úplně jedno, jak velký spotřebič jím spínáte, to už je pouze záležitost správného typu stykače a jeho zapojení. Není tedy vůbec důležité, zda spínáte jednu, dvě nebo tři fáze a jak velký příkon spotřebič má.

Jako jednu z nejčastějších příčin poškození jednofázových spotřebičů lze uvažovat přerušení vodiče N (PEN) na přívodu, kdy podle zatížení jednotlivých fází může vzniknout na některé fázi přepětí až do 400V, které spořebič na 230V nevydrží.

Popište poruchu hodin a o jaký typ se jedná.

Peter Munka:
Mozne priciny poruchy :
- prepatove spicky v napajani, tie by vyriesil varistor, vtedy su hodiny komplet mrtve
- hodiny ako take idu, ale nespinaju stykac alebo je zopnuty stale = spicky z cievky stykaca znicili rele v hodinach, riesenim je kondenzator alebo varistor na stykaci
V oboch pripadoch to ziadne istenie nevyriesi, pricina je inde.

Václav Třetí:
Aby bylo možno odpovědět, je třeba se přihlásit

František Janeček:
Citace: robert kraus  25.01.2023, 11:47

Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW.
Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny :(. Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé?

Což takhle poslat alespoň schéma jak to máte zapojené.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana