Kde je uvedeno, že prodlužovací přívod musí být po celé své délce viditelný?

<< < (4/4)

Kamil Novák:
Citace: Juraj Rojko  26.01.2023, 13:20

Záleží na tom, z jaké důvodu to pan Novák řeší...  

Mimo téma: Tady, ale i v jiných diskusích, se občas objevuje "... záleží na přístupu (názoru) RT".
Ale tak to přeci vůbec nemá být. RT nemá přeci mít nějaký "názor" nebo jinak mudrovat!
Ten má vědět a znát co je dobře (nebo spíš v souladu s platnými a kdysi platnými předpisy) a co je jinak a tudíž špatně. A ten rozpor umět zdůvodnit.
Tento týden jsem opět slyšel větu "Když vy (RT) každý říkáte něco jiného... To prostě nechápu.

K tématu : Řeším toto - v jednom starším objektu (kde jsou cca 2 zásuvky na místnost) se zřídily ordinace. No a jelikož 2 zásuvky nestačí, tak nějaký Ferda mravenec to vyřešil tak, že stávající rozvody doplnil prodlužovacími šňůrami. A jelikož bylo zapotřebí se nějak dostat i přes dveře (kde by na ty šňůry personál šlapal),  tak nebyl líný vést trasu nade dveřmi v instalačních lištách.
Takže vytvořil kočko-psa, kdy ze stávající zásuvky je napojena prodlužovací šňůra (made in doma) vložená do lišty, na konci se šňůrovou zásuvkou.
Nechápu, když už si dal tu práci s přivrtáváním lišt, proč do nich nevložil kabel, napojený na jedné straně ze stávající zásuvky a na druhé straně ukončený zásuvkou, upevněnou instalační krabicí.
No a pro kritiku této situace by se mi hodilo to ustanovení normy, že prodlužovací přívody mají být používány pouze na nezbytnou dobu a mají být po celé délce viditelné.  (norm)

Martin Babrňák:
jednalo by se o prodlužovací přívod a nebo úpravu EI pokud bych vzal rozvaděčovou skřín, dal do ní 3x 1F jistič 10A, k tomu stop tlačítko, k tomu natáhnul přívod 5x4 s 5kolíkovou zásuvkou a vytáhnul z toho tři větve 3x2,5 které budou mít na konci dvouzásuvku. To celé přidělané na zeď a takto přivedené napájení pro pracovní stoly z 3F zásuvky?

František Šohajda:
Citace

No a pro kritiku této situace by se mi hodilo to ustanovení normy, že prodlužovací přívody mají být používány pouze na nezbytnou dobu a mají být po celé délce viditelné.  podivej

No v normě to nemusí být vysloveně.
Já na to používám zákony,vyhlášky,návody (pokud to není v normě),jako všeobecně bezpečnost...(Do závorky uvedenu co konkrétně?..)

Peter Lovacký:
Citace: M S  26.01.2023, 22:47

Takze "že predlžovák je určený len na mimoriadne a pravidelne sa neopakujúce situácie",   vtipne.

Tá citácia má ešte svoje logické pokračovanie,...žeby ste si ho nevšimol? ?...

Citace: M S  26.01.2023, 22:47

Mam preto na spodku dosky stola nasrobovane dve sakra drahe x10 predlzovacky a jednu vypinanu x5, ktorou vypinam vsetko okolo VR. Vsetko napojene do serie a do 4m vzdialenej zasuvky.

Som myslel že si to dakto všimne,...keby aspoň každý predlžovák mal svoju zásuvku... :( (a o možných dôsledkoch neznámeho navýšenia Rs radšej pomlčím...)
Toto "bežné" riešenie sa vo všeobecnosti neuznáva,...keby hej, tak s podobnou úrovňou "odbornosti" a "bezpečnosti" by šlo prišraubovať predlžovačky i na sedačku v obývačke, do PC kúta v detskej, alebo na postele...či kdekoľvek (kuchynské spotrebiče ste vylúčil,no ostatné v kuchyni nie..)...
Nechýba vám kus implementácia IEC 60364-7-713 do STN? ?

Radim Strycharski:
Citace: Kamil Novák  26.01.2023, 23:18

napojena prodlužovací šňůra (made in doma)

"Made in doma" vidím při prvním přiblížení jako jediný problém v této záležitosti. Ve druhém přiblížení je však řešitelný (tovární prodlužovák se značkou CE nebo made in doma zrevidovaný ochotným RT).

Citace: František Šohajda  27.01.2023, 07:54

No v normě to nemusí být vysloveně.
Já na to používám zákony,vyhlášky,návody (pokud to není v normě),jako všeobecně bezpečnost...(Do závorky uvedenu co konkrétně?..)

Když se argumentuje zákonem nebo vyhláškou, tak tam není moc z čeho vybírat a většinou jde o obecná ustanovení, která pak umožňují ten nežádoucí stav v komunitě RT
Citace: Kamil Novák  26.01.2023, 23:18

Tento týden jsem opět slyšel větu "Když vy (RT) každý říkáte něco jiného... To prostě nechápu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana