Jaký elektroměr použít na měření spotřeby tepelného čerpadla?
Jan Šváb:
Pro sledování tepelného čerpadla bych chtěl pořídit ModBus elektroměr. Čerpadlo je momentálně připojeno za 16A 3F jistič, bude stačit připojit elektroměr mezi jistič a čerpadlo, nebo je potřeba ještě přidat nějaké další prvky, třeba další jistič? (Nemám v plánu si to montovat sám, jen se chci ujistit, že mám vše co potřebuju, než zavolám elektrikáře.)
Jaký elektroměr vybrat? Našel jsem Orno OR-WE-517 a SDM630-2T V2. U prvního je uvedeno 5(80)A a u druhého 10(100)A. Je 5A/10A v pořádku, když čerpadlo může mít zřejmě příkon až 16A? Který z nich by byl vhodnější pro měření spotřeby tepelného čerpadla? (Parametry elektroměrů by měly jít snad dohledat Googlem, odkazy nejsou povolené.)
Václav Třetí:
Vyhoví oba typy, protože označení 5(80)A nebo 10(100)A znamená jmenovitý(maximální) dovolený proud. Provedení s nižším jmenovitým proudem by mělo být citlivější. Použití dalšího jističe je zbytečné.
Jiří Schwarz:
Je třeba tam dávat externí elektroměr?
Máme TČ Tengeo, předpokládám, že jiné typy budou podobné
Mohu se přes web připojit, sledovat stav, nastavovat různé funkce.
A mimo jiné vidím kolik TČ spotřebovalo energie...
Tak proč bych ještě duplicitně vymýšlel něco, co "zařízení umí"
Karloss:
Citace: Jiří Schwarz 23.01.2023, 11:39
Vzhledem k tomu, že se tazatál ptá na Modubus elektroměr, tak to asi chce někam integrovat. A z některých čerpadel vymlátit data nemusí být úplně snadné. Zároveň jsem čerstvým majetelem čerpadla IVT (a z toho dostat data do nějakého nadřazeného systému je zážitek), které je připojené na upravený vývod pro elektrokotel a tam již elektroměr byl. Tak jsem byl zvědavý o kolik čerpadlo kecá a nakonec jsem zjistil, že čerpadlo tvrdí, že spotřebovalo více, než kolik naměřil elektroměr. Plus tam plánuji připojit další technologii, která s topením souvisí, tak aby byla známa komplet spotřeba na topení.
Petr Chalupa_:
Citace: Jiří Schwarz 23.01.2023, 11:39
Já mám nově PZP a pán, který přijel na montáž mi sám poradil, abych si tam pro vlastní potřebu elektroměr doplnil. Tepelné čerpadlo prý měří pouze odběr kompresoru a z toho počítá výsledný COP. Zřejmě aby to vycházelo lépe... Pak jsou tam ještě 2 oběhová čerpadla, řídící elektronika a venkovní větrák. To vše je nejspíše mimo měření čerpadla.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana