Musí mít právnická či fyzická osoba oprávnění od TIČR?
František Šohajda:
Když jsem byl já na ŽÚ , tak nechtěli od TIČRu mic, ani 50/78Sb. Jen jsme zaplatil, když jsem žekl že zda chtějí doklad , tak paní šla za vedoucí ŽÚ a ta došla, že nic nechtějí, je to můj problém jak budu podnikat?
Bylo to sice v roku 1992 , od té doby jsem tam nebyl (mimo kontroly ŽÚ)... :(
Jak to popisují "mladí" elektrikáři, že je to tak i dnes?? Nebo se něco změnilo?
Smlouvu s RT a revize vrtaček,normy,měřáky-kalibrace a podobné po mě chtěli až na ITI /tehdy/.
Pozn.
Měl jsem jednou kontrolu ŽÚ a mámel jsem dostal pokutu, měl jsem na faktuře výměna baterie 3V v nouzovém svítidle! Marně jsem se snažil kontrolórku s tím, že nouzák je napájen 230V. Prý toto platí M,O,RaZ od 50V. Do 50V nesmím s tímto ŽL podnikat!!
nechápal jsem, ale musel jsem si udělat další ŽL přesně už nevím složení ale práce do 50V opravy telekomunikací a podobně!
Juraj Rojko:
Měli by chtít pouze doklad o vzdělání. Ohlášení živnosti je víceméně formalita a neznamená to, že ji lze v tomto případě začít ihned provozovat bez oprávnění od pověřené organizace. A pokud se nepletu, tak živnost je potřebná pro získání oprávnění, takže opačně by to asi ani nešlo.
Jan Bocek:
Citace: Juraj Rojko 23.01.2023, 17:34
Měli by chtít pouze doklad o vzdělání. Ohlášení živnosti je víceméně formalita a neznamená to, že ji lze v tomto případě začít ihned provozovat bez oprávnění od pověřené organizace. A pokud se nepletu, tak živnost je potřebná pro získání oprávnění, takže opačně by to asi ani nešlo.
Nepleteš, nejdříve je nutné IČO, neboli ŽL opatřený tím číslem. Pak teprve lze žádat o oprávněni
pro práce na vyhrazeném elektrickém zařízení.
K otázce
Re: Musí mít právnická či fyzická osoba oprávnění od TIČR?
Při všech pracovních činnostech na elektrickém zařízení, kde platí zákon o bezpečnosti práce a platí také zákoník práce, tak jak PO tak FO - podnikající osoba, musí mít oprávnění s prověřením o způsobilosti k vykonávání takové činnosti. A vydává to jen TIČR.
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Bocek 23.01.2023, 14:22
ŽÚ vždy vyžadoval a vyžaduje doklady o odborné způsobilosti tak o způsobilosti k výkonu činnosti.
To je sice pravda, ale oprávnění mezi požadovanými doklady k prokázání odborné způsobilosti pro řemeslnou živnost není, a proto jej živnostenský úřad nevyžaduje.
Jan Bocek:
Téma: Musí mít podnikající PO nebo FO oprávnění od TIČR?
Zákon 251/2005 Sb. o inspekci práce je stále platný
§ 33
Přestupky právnických a podnikajících fyzických osob na úseku vyhrazených technických zařízení
(1) Právnická osoba a podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku na úseku vyhrazených technických zařízení tím, že
a) neprovede řádně prohlídku, revizi, montáž, opravy nebo zkoušku v souvislosti s uváděním do provozu nebo provozem vyhrazených technických zařízení,
b) bez oprávnění nebo osvědčení o odborné způsobilosti k činnostem na vyhrazených technických zařízeních vydaného podle zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení provede prohlídku, revizi, montáž, opravy, rekonstrukci nebo zkoušku vyhrazeného technického zařízení, pro které je nezbytné být držitelem tohoto oprávnění nebo osvědčení,
Rovněž i §20 tohoto zákona hovoří o nezbytnosti mít oprávnění k činnostem na elektrickém zařízení a dále je již jen o sankcích ....
A NV 194 hned v úvodu §1 stanovuje požadavky na podnikající osoby k činnostem na elektrickém zařízení.
A neznalost zákona neomlouvá tím, že mám IČO a ŽL, ale nemám oprávnění k činnosti na elektrickém zařízení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana