Jak prokazatelně poučujete své odběratele elektroinstalace o užívání?

<< < (5/12) > >>

Miroslav Revús:
Keď sa do všeobecného povedomia dostane skutočnosť, že poučenie robí RT, tak ho dodávatelia nebudú robiť vôbec.
Sudcovia sa budú odvolávať na obvyklú prax a postihovať nesprávnych.

Jan Palička:
Citace: Jaroslav Molák  05.01.2023, 20:42

Pro Jiřího Kantnera -musíte se naučit trošku číst i právní předpisy; není rozhodujícív jakém předpisu (zákoník práce) je citace o prevenci rizik, protože stejné riziko hrozí i u vás doma a nemusí být to vůbec pracoviště.
Tento termín, pokud se nepletu se dostal do předpisů poprvé právě v Zákoníku práce.
To už máte 16 roků nevědomosti.

Proboha, tohle je odborný server, kde by neměly zaznít úplné bláboly. Ono by stačilo, kdybyste si přečetl §1 zákona č. 262/2006 a dočetl byste se toto:
Tento zákon
a) upravuje právní vztahy vznikající při výkonu závislé práce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli; tyto vztahy jsou vztahy pracovněprávní mi,
b) upravuje rovněž právní vztahy kolektivní povahy a podporu vzájemných jednání odborových organizací a organizací zaměstnavatelů . Právní vztahy kolektivní povahy, které souvisejí s výkonem závislé práce, jsou vztahy pracovněprávní mi,
c) zapracovává příslušné předpisy Evropské unie,
d) upravuje též některé právní vztahy před vznikem pracovněprávní ch vztahů podle písmene a),  
e) upravuje některá práva a povinnosti zaměstnavatelů a zaměstnanců při dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce podle zákona o nemocenském pojištění a některé sankce za jeho porušení.
Ničeho jiného se zákon netýká, rozhodně ne elektroinstala ce a už vůbec ne v bytech. Ono je vždycky dobré, než se začnu ohánět nějakou legislativou, si přečíst, čeho se týká
Citace: Milan Hudec  06.01.2023, 11:16

No, ono to je složitější...
Např.způsobení nehody na nekomunikaci znamená, že jsem neporušil předpis o jízdě na komunikaci,  ale porušil jsem předpis říkejme mu o "obecné opatrnosti",     přičemž tato opatrnost není daná v pevném intervalu, ale je zcela jistě uvařena z ustanovení nejbližších předpisů ke skutkovému ději, tj.provoz na silnicích=nesmí jezdit ožralej...
Právně zdatným kolegům se omlouvám za zjednodušení.

Na mé soukromé zahradě mohu jezdit ožralej, protože se tu na mne zákon o provozu na pozemních komunikacích nevztahuje. Ale pokud někoho zmastím, tak se na mne i zde uplatní ustanovení trestního zákoníku (trestné činy proti zdraví, případně i proti cizímu majetku, nabourám-li vážně dům sousedovi) a náhrada škody bude podle občanského zákoníku, protože ty platí všude. Ale body mi neseberou.

Jaroslav Jonáš:
Předpis pro poučení odběratele el.instalace zde již byl zmíněný (ČSN 33 1310 ed.2) a revizák s tím nemá nic společného. Tuto normu by měl mít obrazně řečeno každý elektrikář OSVĆ, aby věděl co má dělat. Revizák není žádný garant elektrické instalace ani kontrolní orgán a neodpovídá za to, jestli se touto normou elektro-firma nebo OSVČ řídí nebo neřídí.
Jinak u pravidelných revizí je obvyklé, že zejména starší nebo staré el.instalace se posuzují podle  předpisů a norem již neplatných. Toto je řešeno normou a od minulého roku dokonce zákonem.

Jaroslav Molák:
Pro Davida Hrudu:
V našem panelovém domě, myslím časově, jsou koupelny, ve kterých se vyžaduje doplňková ochrana. Vzhledem ke změně pohledu na ochranu, dnes a to už velmi dlouho (2009) je ochrana prostředky před úrazem elektrickým proudem.
Kdo dnes napíše revizi na zařízení v bytě s takovou koupelnou tedy s vanou, sprchou bez doplňkové ochrany proudovým chráničem do 30 mA je hazardér s životy a budu nekompromisní;  pozastavil bych mu činnost v oboru, pokud bych mu neodebral osvědčení revizního technika rovnou.
Jinými slovy TN-C musí být změněna.
Související technické předpisy: ČSN EN 61 140 ed. 3; ČSN 33-2000-4-41 ed.3; ČSN EN 50 110-1; ČSN 33 2000-7-701- ed.2; ČSN 33 2000-5-54 ed.3
Pozn.: Znám hodně revizních techniků vyhrazených zařízení, kteří odvádějí lajdáckou práci. Moje víc než 40ti letá praxe jen na určeném zařízení.  Do diskuzí vstupuji málokdy, pro nedostatek času.
V Elektrice.cz znají můj kontakt pokud ho nemám tady uveden; volejte nebo mejlujte pro bližší vysvětlení.

David Hruda:
Pro Jaroslava Moláka:
Tvrdíte tedy, že elektrická instalace, provedená před rokem dejme tomu 1990 podle tehdy platných norem nelze zrevidovat s kladným výsledkem?
Každá taková instalace se musí vyřadit z provozu, předělat dle aktuálně platných norem?
 (poklona)  za odpověď. Chci si být jistý, že vaše nápady chápu správně....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana