Jak prokazatelně poučujete své odběratele elektroinstalace o užívání?
Karel Bělohlávek:
Citace: Jaroslav Molák 07.01.2023, 04:05
Kdo dnes napíše revizi na zařízení v bytě s takovou koupelnou tedy s vanou, sprchou bez doplňkové ochrany proudovým chráničem do 30 mA je hazardér s životy a budu nekompromisní; pozastavil bych mu činnost v oboru, pokud bych mu neodebral osvědčení revizního technika rovnou.
Jinými slovy TN-C musí být změněna.
To je docela silné tvrzení.
Můžete prosím uvést konkrétní ustanovení normy (zákona), ve kterém je direktivně uvedeno, že rozvod TN-C musí být změněn, a že se koupelna musí dovybavit proudovými chrániči. Nějak to nemohu v těch normách, co uvádíte, najít. :-\
Milan Hudec:
Aplikace tohoto názoru by přinesla občanské nepokoje.
Na stranu druhou asi těžko obhájit vedení z holých vodičů, byť rozvod bude splňovat tehdejší požadavky.
Je to o citu pro hru toho kterého revizáka, nijakou pevnou hranici mezi dobře/špatně nenalezneme.
Jaroslav Molák:
Pane Hrudo nevím jestli se známe osobně; podle vizáže asi ano, z dávné Spojky řemeslníků a proto dělám výjimku a sděluji vám moje tel. č. 604 244 107. Řeknu vám s kolika případy úmrtí jsem se setkal právě v panelových domech.
V mojí praxi za ty desítky let nikde nehořelo, nic nevybuchlo a nikdy nedošlo k úrazu elektrickým proudem.
Určené el. zařízení je jen ve zvláštnostech odlišné od vyhrazeného. Zkušennost mně dává za pravdu, že pravidelné přezkušování ( mě od roku 1976) bez znalostí testů a otázek, na rozdíl od zkoušek techniků vyhrazených zařízení, kde otázky se frekventantům předkládají, že znalosti revizních techniků určeného zařízení jsou o level vyšší.
Mezi diskutujícími revizními techniky jistě znáte skromného Jirky Schwarze, který může takovou skutečnost potvrdit. Úplně zvrácený pohled je, některých diskutujících, že revizák jenom konfrontuje projekt s realitou díla a neuvedomuje si, že je to právě on, který ručí za správné provedení, bezpečnost tohoto zařízení.
Když tedy vidím zásadní neznalosti revizáka, který si neuvědomuje, že je to on, který zastřešuje po odborné stránce zhotovitele, ale i projektanta tak je smutné, že se touto živností vůbec živí.
Takže velmi stručně pro diskutující:
elektrické zařízení se posuzuje dle předpisů platných v době zhotovení zařízení; pokud z hlediska bezpečnosti nevyhovuje současným předpisům je revizní technik povinen na tuto skutečnost poukázat a protože je to vada zařízení, nevystaví revizní zprávu, ale jen zprávu o technické prohlídce, ve které uvede kterým člákům předpisu zařízení nevyhovuje a musí bý upraveno. To se týká i zařízení na střeše, hromosvodů, fotovoltaiky, vysílačů atd.
Takto to děláme průběžně pořád jako revizní technici určeného zařízení, myslím nejenom na jižní Moravě.
J.
Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Molák 07.01.2023, 14:41
Pane Hrudo nevím jestli se známe osobně; podle vizáže asi ano, z dávné Spojky řemeslníků a proto dělám výjimku a sděluji vám moje tel. č. 604 244 107. Řeknu vám s kolika případy úmrtí jsem se setkal právě v panelových domech.
V mojí praxi za ty desítky let nikde nehořelo, nic nevybuchlo a nikdy nedošlo k úrazu elektrickým proudem.
Určené el. zařízení je jen ve zvláštnostech odlišné od vyhrazeného. Zkušennost mně dává za pravdu, že pravidelné přezkušování ( mě od roku 1976) bez znalostí testů a otázek, na rozdíl od zkoušek techniků vyhrazených zařízení, kde otázky se frekventantům předkládají, že znalosti revizních techniků určeného zařízení jsou o level vyšší.
[font=Verdana]Kravina, která mě navíc coby revizáka VTZ uráží.[/font][/color]
Mezi diskutujícími revizními techniky jistě znáte skromného Jirky Schwarze, který může takovou skutečnost potvrdit. Úplně zvrácený pohled je, některých diskutujících, že revizák jenom konfrontuje projekt s realitou díla a neuvedomuje si, že je to právě on, který ručí za správné provedení, bezpečnost tohoto zařízení.
Když tedy vidím zásadní neznalosti revizáka, který si neuvědomuje, že je to on, který zastřešuje po odborné stránce zhotovitele, ale i projektanta tak je smutné, že se touto živností vůbec živí.
Takže velmi stručně pro diskutující:
elektrické zařízení se posuzuje dle předpisů platných v době zhotovení zařízení; pokud z hlediska bezpečnosti nevyhovuje současným předpisům je revizní technik povinen na tuto skutečnost poukázat a protože je to vada zařízení, nevystaví revizní zprávu, ale jen zprávu o technické prohlídce, ve které uvede kterým člákům předpisu zařízení nevyhovuje a musí bý upraveno. To se týká i zařízení na střeše, hromosvodů, fotovoltaiky, vysílačů atd.
Takto to děláme průběžně pořád jako revizní technici určeného zařízení, myslím nejenom na jižní Moravě.
J.
To musíte mít spoustu spokojených zákazníků, při této interpretaci totiž nejnovějšímu předpisu vyhoví jen rychle postavená instalace jejíž celkový zrod se musí trefit do normového klidu (normy se dnes mění velice rychle).
Jan Palička:
Citace: Jaroslav Molák 07.01.2023, 14:41
....elektrické zařízení se posuzuje dle předpisů platných v době zhotovení zařízení; pokud z hlediska bezpečnosti nevyhovuje současným předpisům je revizní technik povinen na tuto skutečnost poukázat a protože je to vada zařízení, nevystaví revizní zprávu, ale jen zprávu o technické prohlídce, ve které uvede kterým člákům předpisu zařízení nevyhovuje a musí bý upraveno. To se týká i zařízení na střeše, hromosvodů, fotovoltaiky, vysílačů atd....
Obávám se, že si osobujete pravomoci, které vám z žádného právního předpisu nepřísluší. Přečtěte si poznámku v odstavci 6.5.1.2 normy 33 2000 6 ed.2 "Dosavadní instalace mohou být v provedení odpovídající předchozím vydáním IEC 60364 (resp. národních pravidel a předpisů), které platily v době jejich vyprojektování a zřízení. To však nutně neznamená, že jsou nebezpečné". RT může pouze doporučit rekonstrukci či úpravu rozvodu dle aktuálně platných norem, nikoliv nařídit (opět viz příloha NB: Zpráva o pravidelné revizi může být podkladem pro další rozhodování, např. ...pro přípravu rekonstrukce.. ....."
Představte si, že podobný přístup zaujme technik STK - ano, vaše 10 let staré auto je ok, olej neteče, emise dobrý, brzdy brzdí, žádná závada ani koroze, ale auto nemá e-call a nemá Lane Assist ani Front Assist a vůbec nevyhovuje předpisům EK z roku 2022, takže jste neprošel a bežte si pro nové........
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana