Jaký je odběr televize ve stand-by režimu?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
Staré televize měli i 15-20W ve stand-by provozu.
Dnes jsem se díval na moji TV, když vypnu červenou kontrolní diodu v SW TV tak max odběr píší 0,5W! (neměřil jsem to)

Miloš Bagač:
Spíš než o přesnost měřidla (možná je to opravdu mimo rozlišovací úroveň přístroje, i když u malých "jednoduchých" spotřebičů typu žárovka ukazuje přesně a pokud změřím proud televize kontrolně multimetrem, ukazuje stejnou hodotu.) mi šlo o pochopení principu - proč na sebe hodnoty uvnitř wattmetru nesedí. Myslel jsem si, že wattmetr si změří napětí a protékající proud (případně ještě vynásobí účiníkem) a výsledek zobrazí jako příkon ve wattech nebo VA, jenže tady je to úplně jinak a chtěl bych pochopit, proč.

Petr Zíka:
Citace: Miloš Bagač  02.01.2023, 14:08

... a chtěl bych pochopit, proč.

Tak si ten návod k měřáku prostudujte. Rozsah měření 1-3680W s přesností plus/minus 2W a 3%. Účiník to měří v rozsahu 0,7-1 s přesností 0.1, ale pro proud větší než 1A. Pro menší proud měřák negarantuje co se účiníku týče nic.
Ale podle mne ukazuje v rámci své přesnost správně 7VA, 0W.

Jiří Schwarz:

... (případně ještě vynásobí účiníkem) ...

To je právě ten problém. Jak by ten účiník "zjistil" u odběru, kde proud nemá harmonický (sinusový) průběh jako napětí.

Aby Watt metr měřil seriozně, musí provádět "mnoho" měření okamžitého proudu a napětí běhen jedné periody, násobit to a tam je třeba dost rychlý AD převodník a to už by bylo za trochu jinou cenu než nějaký zásuvkový adaptér

Juraj Rojko:

Myslel jsem si, že wattmetr si změří napětí a protékající proud (případně ještě vynásobí účiníkem) a výsledek zobrazí jako příkon ve wattech nebo VA, jenže tady je to úplně jinak a chtěl bych pochopit, proč.

Není to jinak, je to přesně tak jak píšete, ale musíte rozlišovat mezi W a VA. Vyhledejte si informace o zdánlivém, činném, jalovém a deformačním výkonu. Také je dobré pochopit rozdíl mezi účiníkem cos φ a PF. Např. na Wikipedii pod heslem Účiník je to docela srozumitelně vysvětleno:

V současnosti dochází k masovému užití tzv. nelineárních spotřebičů.[pozn. 1] Nelineární zátěže se spínanými zdroji odebírají velmi nízký činný výkon (neboť efektivní hodnota první harmonické složky proudu je velmi malá a navíc s minimálním fázovém posunem oproti napětí),  ale pro dimenzování napájecích obvodů je třeba užít zdánlivý výkon, který je několikanásobn ý. Účiník fázového posunu první harmonické proudu a napětí je prakticky roven jedné, avšak ekvivalentní účiník (true power factor) nabývá hodnot blízkých nule, např. přístroj se spínaným zdrojem má uveden příkon 2 W pro první harmonickou, ale při započítání vyšších harmonických je příkon 10 VA. Účiník první harmonické je roven jedné, avšak ekvivalentní účiník je roven pouhým dvěma desetinám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana