Jaký je odběr televize ve stand-by režimu?
Miloš Bagač:
Měřil jsem odběr LCD televize ve stand-by režimu. Měřák mi ukazuje 0 W, ale přitom odebíraný proud mi ukazuje 0,03A (*232V=6,96W). Proč je tam ten rozdíl? Je to tedy 0 nebo 7 W?
Milan Jakeš:
Nebyl bych si úplně jistý kvalitou použitého "měřidla". Ale i kdyby bylo kvalitní, nebylo by schopné stand-by režim televize měřit s rozumnou přesností. Měřidlo je pro měření cca až 3600W a toto je pak už pod jeho schopnostmi. Jinak P = U_ef * I_ef * cos (phi) a ve stand-by bude phi blízké 90°.
Václav Třetí:
Záleží jaký je minimální měřitelný odběr použitého wattmetru. To by mělo být uvedeno v návodu na použití. Změřený proud a napětí a následně vypočítaná hodnota není u střídavého napájení sprotřebiče příkon ve W ale zdánlivý příkon ve VA. Tyto dvě hodnoty se mohou výrazně lišit.
Z mnou v minulosti měřených mnoha různých přístrojů vychází zhruba pro novější a nové TV spotřeba ve Stby stavu kolem 1W, u starých přístrojů (nad 20 let stáří) asi do 5W. Je ovšem uvažovat, že se jednotlivé přístroje mohou lišit svojí konstrukcí a tyto hodnoty jsou jakýmsi průměrem.
Emanuel Kocián:
Ve stand-by režimu je účiník velmi mizerný, jelikož se defacto pouze dobíjí vyhlazovací kondenzátor za diodovým můstkem, co je na vstupu spínacího zdroje. Takže těm 7 VA bych klidně věřil. Ale že zdánlivý příkon je 7 VA, ještě neznamená, že činný příkon je 7 W, může to být klidně 1-2 W.
Jiří Schwarz:
Dnešní TV mají ve StandBy minimální odběr, řádově 1 - 2W
Běžné "zásuvkové adaptéry" začínají seriozně měřit odběry minimálně o řád vyšší.
Se staršími CRT televizory to bylo horší.
Tam dokonce u běžných typů po celou dobu, kdy to bylo ve StandBy byl držen "nažhavený" termistor PTC v obvodu pro odmagnetování obrazovky
A pozor na satelitní přijímače. Tam to ve StandBy "umí" např. aktualizace programové nabídky a podobně... Za tu cenu, že celou dobu nějaký ten Watt posíláte do LNB... Dnes je to výrazně lepší, ale třeba takový Philips, co používalo UPC, si běžně v klidu odebíral přes 15W
P.S. anténní zesilovač si bere několik mA při DC 12V. Tipněte si kolik bere napájecí adaptér s transformátork em, který se hřeje
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana