Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?

<< < (9/10) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Petr Chalupa_  31.12.2022, 02:07

Zkoušel jste to někdy reálně měřit a porovnat?

Měřil, měřil, ale ne systémově za účelem přehledu. Spíš jsem ukazoval okolí pro představu stand-by režim některých spotřebičů. Jenže srovnání má zase více úhlů pohledů. Dva krajní případy: fanatik do úspor (bez ohledu co ho úspory stojí) a řekněme druhý případ spotřebitele který to neřeší protože klasik říká, že "nechci slevu zadarmo".

A my, kteří oscilujeme někde mezi, řešíme ekonomiku podle toho na čem můžeme vydělat/ušetřit, co označujeme za komfort a co za standard, jaké máme vůbec možnosti a dovednosti.

Někdo má KNX v 2+1, jiný štípe dříví pro dvougenerační dům. Proto se můj pohled na domácí automatizaci moc neshoduje s některými "progresivními prodejci".

Milan Jakeš:
Spotřeby PLC a jejich komponent solidní výrobce uvádí typické a maximální (garantované). Ty typické se měří obvykle při plném provozu (všechny proudové smyčky na 20mA, všechny cívky relátek/SSR aktivované). Maximální spotřeba se určuje jednak výpočtem z informací o maximální spotřebě všech součástek při limitních teplotách, jednak s přihlédnutím k naměřeným spotřebám v limitních stavech (proudové smyčky ve zkratu),  jednak se také nastavuje tak, aby při výrobní zkoušce nevznikal banální problém s těsnou tolerancí.

Na uživateli PLC pak je, aby posoudil jak moc důležitou funkci systém plní a podle toho nadimenzoval zdroje. Přičemž jako minimum se bere součet typických spotřeb.

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Jakeš  31.12.2022, 13:00

Spotřeby PLC a jejich komponent solidní výrobce uvádí typické a maximální (garantované). Ty typické se měří obvykle při plném provozu (všechny proudové smyčky na 20mA, všechny cívky relátek/SSR aktivované). Maximální spotřeba se určuje jednak výpočtem z informací o maximální spotřebě všech součástek při limitních teplotách, jednak s přihlédnutím k naměřeným spotřebám v limitních stavech (proudové smyčky ve zkratu),   jednak se také nastavuje tak, aby při výrobní zkoušce nevznikal banální problém s těsnou tolerancí.

Na uživateli PLC pak je, aby posoudil jak moc důležitou funkci systém plní a podle toho nadimenzoval zdroje. Přičemž jako minimum se bere součet typických spotřeb.

Výrobci PLC ano ...

Milan Jakeš:
Citace: Miroslav Minařík  31.12.2022, 14:16

Výrobci PLC ano ...

To by bylo fajn, pokud by tomu tak bylo. Alespoň já to tak dělával a vlastně dělám pořád, jen to už nejsou PLC :).

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Jakeš  31.12.2022, 20:15

To by bylo fajn, pokud by tomu tak bylo. Alespoň já to tak dělával a vlastně dělám pořád, jen to už nejsou PLC :).

No právě. KNX, stejně jako xComfort, decentralizova né systémy. A tam se to sčítá jinak. Ale vlastní spotřebu jsem nikdy neřešil, protože celková spotřeba objektu se pohybuje až 10MWh ročně. To je jako bych v autě nezapínal klimatizaci, protože zvyšuje spotřebu.

Docela by mě zajímalo zda někdo z realizátorů domácích automatizací počítal, zda náhodou nebude vlastní spotřeba vyšší, než užitek pro který se instaluje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana