Kam v rozvaděči připojit přívodní PEN pokud není výrobcem instalovaná?
Petr K.L.:
Citace: Karel Bělohlávek 28.12.2022, 12:39
Z fotografie je patrné, že je vodič N je s vodičem PE propojen. Z toho usuzuji, že se zřejmě jedná o chybné označení svorek (vodičů) na vstupu do do rozvaděče.
...
Můj názor je také, že se jedná o špatné označení. Rozumím tomu pokud by někdo chtěl zapojit PEN na PE, protože ochranná funkce má přednost. Ale nelíbí se mi to, že tak připojím PEN na šínu s menším průřezem. Doplním to co jsem načal v původním dotazu - průřez šíny N je nějakých 800mm2, PE je dejme 400mm2, průřez přívodu PEN je 3x 185mm2 - odhaduji, neměřil jsem to. Nic se stát nemůže, většina odebíraného proudu jsou stejně motory, zatížení bude tedy symetrické, (N nebude většinou ani třeba) a ten kus PE šíny s "malým" průřezem se ani nezahřeje, ale stejně tu zůstává to že v jednom i druhém případě bude daná šína špatně označena ať už se to zapojí nahoru či dolu.
Na návlečce na modrém vodiči odcházejícím ze spodní šíny je dokonce "PEN:". Pro výrobce je to možná nějaká standardizovan á sestava, kdy někdy to dodává jako zařízení TN-C-S a jindy jako TN-S a nikdo se moc nestará o správné označení v jednom a druhém případě. Co mě ale právě nejvíc překvapilo, že mí kolegové se nad tímto vůbec nepozastavili a brali to, tak že zeleno/žlutý, patří na PE. Tečka. Bez ohledu na okolnosti (průřezy, PEN nerovná se PE).
Je mi jasné, že ať už se to nakonec zapojí jakkoliv (já to zapojovat nejspíš nebudu), tak i když to bude třeba trochu prasečina tím nesprávným značením, tak to bude fungovat v obou případech a vzhledem k tomu, že se v tom nebude hrabat žádný laik, nebo spíš se v tom už nikdy nikdo nebude hrabat, tak to tak prostě zůstane, jen jsem si chtěl nechat potvrdit, že to není úplně standartní výrobek a mělo by to správně vypadat trochu jinak... Děku.ji
Jan Franěk:
Můžete se s námi podělit o to schéma rozvaděče? Bez toho bych nerad hádal.
Fotka není moc kvalitní, ale připadá mi to, jako by šína PE byla složená ze dvou polovičních jako je N. Nebo se pletu?
Pokud není PEN, ale jen PE a N v rozvaděči, tak prostě nemusí být tento rozvaděč pro TN-C určený. Na druhou stranu, pokud zde je silné propojení N a PE, tak může jít pouze o chybné označení a neměl bych pravděpodobně problém s připojením PENu na svorkovnici PE, pokud bude PEN správně doznačen modrou návlečkou. Ale bez schématu je to jen odhad.
Petr K.L.:
Schéma nemám k dispozici, ale byla tam kreslená přípojnice PEN. Schéma mají správně. Skutečný stav je ovšem jiný. PE jsou 2 šíny 5*40mm, N je 1x 10*80mm - zdvojená jen v napojeních, ohybech...
Mě dává nejvíc smysl strhnout ty samolepky N a nalepit místo toho PEN a podle toho to potom zapojit. Pokud tedy něco mohu přeznačit?
Jan Bocek:
Celé to nedává smysl a je to tak nějak zamotané.
Píšete: průřez přívodu PEN je 3x 185mm2 - odhaduji, neměřil jsem to. A jsou kabely zapojeny na "spodní šinu".
Pokud by byla fotka i se zapojenými kabely, tak je vše mnohém jasnější. Tak jste rozproudil diskusi, kde se není čeho chytnout. Jak píši kolegové, posuzoval bych to podle schématu zapojení hlavních obvodů skutečného stavu.
Prostě na spodní šíny přidejte k písmenkům N ještě ten prefix PE a budete tam mít PEN.
Jak byste chtěl fyzicky ty kabely 3x185 připojit k horní sběrně? Vždyť tam nejsou ani připojovací body a šrouby. Ten problém je často mezi obrazovkou a židli. Ke každému rozvaděči výrobce dodává schéma zapojení. A měl asi důvod z objednávky, proč tam ještě přidal kus měděné šiny s označením zž nálepkou. Prostě se to tak někdy dělá, že se přidává sběrna PE na kterou se připojí všechny vodiče PE třeba nějaké technologie. Nakonec jste si odpověděl sám v poslední větě vašeho příspěvku.
Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek 29.12.2022, 04:33
Celé to nedává smysl a je to tak nějak zamotané.
Přesně tak. Hned v úvodním příspěvku píše například o tom, že zapojení neodpovídá schématu a pak o pár příspěvků dál, že žádné schéma nemá k dispozici :-\ . Stále jsme se nedozvěděli dle jaké normy byl tento rozvaděč proveden, což je údaj ze štítku a tedy by neměl být problém se tento údaj znát a podělit se o něj.
Osobně bych uvítal více detailnějších fotek celého rozvaděče. Vidíme jen část a těžko soudit jak je proveden zbytek. Bez podrobnějších fotek a schématu zapojení bych asi nedoporučoval cokoliv přeznačovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana