Kam v rozvaděči připojit přívodní PEN pokud není výrobcem instalovaná?

(1/3) > >>

Petr K.L.:

Nejsem si úplně jistý jestli je chyba ve mě, nebo v rozvaděči, ale jestliže mám do tohoto rozvaděče na fotce přivést přívodní vodič PEN, tak marně hledám nějaký přípojný bod co je jako PEN označen. Rozvaděč je vyroben nejspíš v Německu, vrchní šíny PE mají průřez 1/2 než spodní N. Uniká mi něco prosí.m, mýlím se když hledám marně přípojnici PEN, mají na západ od nás nějaká jiná pravidla, která umožňují vyvádět PE z N můstku, resp. obráceně? Podle mě řešení je přejmenovat N na PEN. Tím spíš, že ve schematu se PEN vyskytuje.

Martin Novák - Zbůch:
Na něco podobného jsme jednou při instalaci narazili a podle toho co si pamatuji ,tak by to byla ta žlutozelená svorka úplně vpravo nahoře. Ze spodu té svorky to bylo připojené na tu šínu. Na první pohled to nebylo vidět. Taky jsme hledali. Ale bylo to jen podobný. Možná tady to tak nebude.

Jiří Schwarz:
Pokud je tam přívod v TN-C a je to možné považovat za rozhraní s bodem rozdělení, preferoval bych řešení, kdy bude sběrnice, která bude pro vodiče PE i PEN (tedy ta sběrnice nahoře) a odtud bude propojka na sběrnici N.
Při správném označení vodičů PE a PEN bych to bral jako optimální řešení

Milan Hudec:
Citace: Martin Novák - Zbůch  27.12.2022, 20:33

Na něco podobného jsme jednou při instalaci narazili a podle toho co si pamatuji ,tak by to byla ta žlutozelená svorka úplně vpravo nahoře. Ze spodu té svorky to bylo připojené na tu šínu. Na první pohled to nebylo vidět. Taky jsme hledali. Ale bylo to jen podobný. Možná tady to tak nebude.

Chudák proud, než doleze z řadové svorky, přes její spodní kontakt na pomocnou šinu (DIN lištu) z té na hlavní šínu a z té na šínu N, bude poněkud unaven.
Byl jsem učen, že přívodni PEN se má zapojit na tu nejřádňáckou svorku, z které to bude mít co nejblíže jak k N tak PE.

Karel Bělohlávek:
Z fotografie je patrné, že je vodič N je s vodičem PE propojen. Z toho usuzuji, že se zřejmě jedná o chybné označení svorek (vodičů) na vstupu do do rozvaděče. Domnívám se, že vodič PEN je definován především svou funkcí, tj. kombinovaná funkce nulového a ochranného vodiče a nikoliv značením. Odbočení N vodiče z PE vodiče (nebo naopak) v principu nelze realizovat. Vždy by ta část vodiče ve směru toku proudu byla PEN, jelikož by plnila obě výše zmíněné funkce.

Podle jaké normy je rozvaděč vyroben? Do jakého zařízení je instalován?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana