Co byste poradili na špatnou instalaci ošizeným odběratelům FVE?
Zdeněk Mazač:
Citace: Martin Babrňák 21.12.2022, 09:12
no ono co se problematiky umístění bateriového pole týče ... sou pouze doporučení (snadno přístupné místo, žádné hořlavé materiály okolo, žádné zásuvkový vývody poblíž, dobré větrání, stabilní teplota), není tuším snad žádná norma nebo nařízení či něco podobného, které by todle vyžadovalo. Takže pokud zákazník chce tak mu ty baterky klidně nainstalujou do prťavého kumbálku obloženého dřevem, kterej ani pořádně nevětrá a ještě je v něm vysoká vlhkost :D. Pak to kolikrát ani nemusí zachránit všemožné ochranné prvky v elektronice.
Dodavatelé sofistikovanéh o nouzového/protipanického osvětlení s centrální baterií řízeného PC umísťují PB aku na police nebo do skříní a do místnůstky k tomu určené /hotely, nákupní centra..../, zde se také nejedná o 1 Pb aku, ale jde i o 10a více kusů takže by se něco dalo najít v souboru norem tohoto zařízení
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 27.12.2022, 09:36
Komukoliv ošizenému už není radno radit! Po bitvě je již pozdě.
Tedy jedině apriori osvěta!
Nesouhlasím. Stále je možnost dílo reklamovat. Ale k tomu je zapotřebí argumentů, tedy nějaké znalosti a povědomí o těchto systémech. I když jak jsem dokládal, spousta hrubých chyb udělána už v samotném "základním" elektroprovede ní, bez ohledu na technologii FVE. Chybějící vývodky, neupevněné spoje v rozvaděči, porušené krytí rozvaděčů a tak dál. Pro mne by to byla jasná pozvánka pro nezávislého revizáka a s jeho výstupem bych ihned celé dílo reklamoval a požadoval nápravu.
Citace: Zdeněk Mazač 28.12.2022, 21:29
Dodavatelé sofistikovanéh o nouzového/protipanického osvětlení s centrální baterií řízeného PC umísťují PB aku na police nebo do skříní a do místnůstky k tomu určené /hotely, nákupní centra..../, zde se také nejedná o 1 Pb aku, ale jde i o 10a více kusů takže by se něco dalo najít v souboru norem tohoto zařízení
Sice se nejedná o klasické Pb akumulátory, kde musela akumulátorovna splňovat mnoho náležitostí, přesto se také domnívám že umístění baterií by mělo mít svá pravidla. Sice se neuvolňují plyny jako v případě starých Pb akumulátorů, ale dle mne je zde zase vyšší riziko vzplanutí a tedy požáru. Právě proto jsem o tom psal. Už jsem viděl několik bateriových "věží", obskládaných hořlavým materiálem a to vše uprostřed rodinného domu. To osobně vnímám jako neúměrné riziko. Jen bych rád našel konkrétní oporu v návodech dodavatelů, normách, či zákonech. Třeba mě někdo nasměruje a pomůže tím nejen dalším kolegům, ale i některým zákazníkům.
František Šohajda:
Citace: Zdeněk Mazač 28.12.2022, 21:29
To je podle BPŘ....
Ale to jsou jednotky (max desítky) Ah...Jenže u FVE jsou to deseti-tisíce Ah!! To je ten základní problém v umisťování.
Jakub Drbohlav:
Je potřeba rozlišovat technologie.
Olovo s tekutým elytem (dolívací) - co se týká akumulátoroven normově dobře podchyceno.
Olovo s elytem v gelu nebo nasáklým v AGM s ventilem (bezúdržbové) - umístění normově dobře podchyceno, lze umísťovat "skoro kdekoliv", vodík z baterky uniká pouze při poruše, norma řeší v podstatě jenom koncentraci vodíku, tzn. objem místnosti nebo větrání vzhledem ke kapacitě sestavy.
LiIon, LiFePO4 a jiné akumulátory založené na Li - normově moc nepodchyceno, moc "mladá" technologi.
Pro UPS, CBS a podobné zdroje se stále nejvíc používá VRLA - protože cena.
Pro FVE aku založené na bázi Li. Je to dokonce v dotačních podmínkách.
PavelK67:
Citace: Jiří_Hrubý 20.12.2022, 19:47
Ano, vím, dokonce je to zkouška co do náročnosti asi jako šestka do tisíce někde u piva,
spíš jde o princip, kdy kvalifikovaný elektrotechnik, klidně RT, má v očích úřadu menší váhu, než "pasák" lopat z východu montujících panely pochybným způsobem a pokud se chce stát důvěryhodným, musí absolvovat zbytečný, nic nepřinášející přezkoušení, ovšem za lidových 5kKč, pro další nenažrance zapojený do toho systému a zabitý den.
Jasně, i varianta s razítkem za úplatu je řešením, ale z principu se mi to ekluje, což je ryze subjektivní názor.
až tak moc prosté pro kdejakého "pasáka z východu" to není, už to, že nejdříve musí mít odbornou způsobilost dle §7 Vyhl.194/2022 https://www.mpo.cz/cz/energetika/energeticka-ucinnost/odborne-cinnosti/jak-se-stat-osobou-opravnenou-k-instalaci-vybranych-zarizeni-vyuzivajicich-energii-z-obnovitelnych-zdroju---167893/
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana