Může regulace napětí snížit spotřebu o 14-30%?
Martin Škopek:
Citace: Václav Třetí 13.11.2022, 12:05
S nástupem LED ve VO to začíná být nepoužitelné.
V aplikacích, kde jsou vysoké příkony sodíkových výbojek a neexistuje jednoduchá a ekonomická ekvivalentní náhrada LED svítidly, tak instalace těchto regulátorů má velmi rychlou ekonomickou návratnost. Typickou aplikací je osvětlení na dálničních obchvatech, průtazích atp., kdy lze ještě případně regulovat intenzitu svitu (tzv. noční útlum).
Instalace je velmi jednoduchá a rychlá ... pouze vybetonovat základ + chráničky do stávajícího rozvaděče VO.
Václav Třetí:
Proti použití se sodíkovkami nemám námitek, tam to funguje a má smysl.
Vít Rotrekl:
Citace: Kamil Novák 18.11.2022, 13:44
Prozradíte kde je to co tvrdíte uvedeno? (norm)
A komu "vám"? Majitelé bytů a Společenství vlastníků jsou různé subjekty.
Nebo máte dojem, že když já budu mít "nadbytek ampér" hl. jističe a vy budete chtít naopak navýšit, že vám mohu ty svoje nějak poskytnout?
Ve vyhlášce ERÚ č.16/2016, §3 odst.2 (výluky) nic takového není. Asi proto, že tato vyhláška JOM nezná...
Jediné, co by se snad dalo využít je toto :Jenomže se soudobostí (tuším že 0,7) se počítalo již u stávajících hlavních jističů pro byty.
A to nebyly myčky (a případně dnes i sušičky) zdaleka standardem.
Autor článku mi psal, že je možné u JOM počítat se soudobostí až 0,3!
Nechce se mi věřit, že by to mohlo, u běžných bytů bez plynu (tedy s el. sporáky) fungovat.
K tomu JOM...
Nedávno jsem se s tímto termínem taky setkal, když naše předsedkyně družstva (3 vchody 37 bytů, kromě 3 bytů všichni topí elektrikou) začala koketovat s myšlenkou fotovoltaiky na bytovku. Potenciální dodavatel přišel s nabídkou na realizaci FVE s náklady cca 5mio - dotace cca 2mio a návratností cca 8let. Bohužel nějak mu nedošlo, že když téměř všichni topí a ohřívají vodu elektrikou, tak to sjednocení 37 elektroměrů do jednoho a nahrazení jedním cca 80A jističem nebude tak úplně pravda. Stejně tak jeho počítaná spotřeba cca 2,0MWh/rok/byt je taky zhruba třetinová až čtvrtinová oproti reálným číslům.
Po mých připomínkách, že to co spočítal je nesmysl, a ať předloží výpočet podle reálných čísel, se už měsíc neozývá. :) Ale možná ještě počítá.
Kamil Novák:
Citace: Vít Rotrekl 21.11.2022, 20:47
K tomu JOM...
Po mých připomínkách, že to co spočítal je nesmysl, a ať předloží výpočet podle reálných čísel, se už měsíc neozývá. :) Ale možná ještě počítá.
Taky mi připadá, že se jedná o variaci na "... a jestli neumřeli, tak tam žijí dodnes" :(
Kamil Novák:
V příloze (bo je to dlouhý...) je, ohledně "příplatku" za navýšení hlavního jističe v případě zřízení JOM vyjádření pracovníka ERÚ.
Soudím, že vzhledem k tomu, že by zřízením JOM přišel distributor a stálou měsíční "rentu", tak asi nepůjde případným zájemcům o tento způsob měření moc v ústrety... >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana