Může regulace napětí snížit spotřebu o 14-30%?

<< < (2/4) > >>

František Šohajda:
Úsporu v RD dosáhnete zdarma i když bude zhasínat,vypínat!! ;D ;D ;D
Bez vedlejších nákladů!
To jsou takové poslední výkřiky do tmy.... (dance)

Milan Hudec:
Citace: Kamil Novák  11.11.2022, 22:41

V souvislosti s propagací systému "Jednoho odběrného místa" (JOM) pro bytové domy mi zaslal zástupce firmy BIDLI holding a.s. (kromě jiného) i leták o jejich inteligentním regulátoru napětí Regulátor Plus!,     který údajně dokáže vygenerovat úsporu spotřeby 14-30%.
Opakovaně jsem ho žádal o bližší údaje, ale je to asi tajné...  :-X
Napadá někoho, jak by to mělo fungovat?  :-\

Kamile bez uražky prosím, i kdyby to mělo spořit byť procento, tak jsou v tom celosvětově miliardy/biliony dolarů.
A že si vyberou zrovna tebe :)
Můžeš být na sebe pyšný.

Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec  17.11.2022, 19:06

Kamile bez uražky prosím, i kdyby to mělo spořit byť procento, tak jsou v tom celosvětově miliardy/biliony dolarů.
A že si vyberou zrovna tebe :) 

Nikdo si mne nevybral. Dostal se ke mě newsletter Pro náš dům. A tam je článek o JOM : http://ez202203.pronasdum.cz/index.php?p=vyuziti-fotovoltaicke-elektrarny-v-bytovych-domech
Autor tam píše, že při zřízení JOM se ze stávajících elektroměrů stanou podružné pro rozúčtovávání.

Napsal jsem autorovi, že se mýlí, protože stávající elektroměry si zcela jistě distributor demontuje, takže si majitelé bytů budou muset pořídit svoje a to odpovídající směrnici MID.

A tak vznikla naše konverzace :
Citace

.
1)  (poklona)  za odkaz na ten regulátor. Informace o něčem podobném vidím poprvé. Můžete mi sdělit kdo je výrobce nebo dodavatel?

2) Ohledně toho JOM jsem si až ex-post uvědomil, že kromě investice do fakturačních elektroměrů (od cca 1100,-Kč/ks) je zapotřebí počítat ještě s dalším výdajem.

A to s poplatkem za navýšení hlavního jističe. Např. v našem domě (16x jist.3x25A a 8x jist.25A) s tím, že jistič pro společnou spotřebu je 3x25A by se při prostém součtu rezervovaných příkonů (soudobost pro její obtížné určení nezohledňuji) by se jednalo o poplatek
 225 000,- Kč ! Při ceně 500,-Kč za 1 A 3-fázového jističe.

A to  systém JOM přesouvá do ekonomického nesmyslu.

František Štědronský:
Poplatek 225.000Kč, nikdo platit nebude, rezervovaný přikon vám distributor nechá, jen to bude opravdu chtít nové elektroměry.
Myslíte,  že se všechny hodnoty hl. jističů jednoduše sečtou?
Nešel by v tomto případě jeden hl. jistič snížit a tím ještě ušetřit na poplatcích za příkon? Soudobosti nerozumím

Kamil Novák:
Citace: František Štědronský  18.11.2022, 07:37

Poplatek 225.000Kč, nikdo platit nebude, rezervovaný přikon vám distributor nechá, jen to bude opravdu chtít nové elektroměry.   
Prozradíte kde je to co tvrdíte uvedeno?  (norm)
A komu "vám"? Majitelé bytů a Společenství vlastníků jsou různé subjekty. 
Nebo máte dojem, že když já budu mít "nadbytek ampér" hl. jističe a vy budete chtít naopak navýšit, že vám mohu ty svoje nějak poskytnout?

Ve vyhlášce ERÚ č.16/2016, §3 odst.2 (výluky) nic takového není. Asi proto, že tato vyhláška JOM nezná...
Jediné, co by se  snad dalo využít je toto :
Citace

Rezervovaný příkon nebo výkon na hladině nízkého napětí je možné převádět v rámci jedné nemovitosti nebo více sousedících nemovitostí, jen pokud je to technicky možné a realizace převodu rezervovaného příkonu nebo výkonu nevyvolá dodatečné náklady související s pořízením, výstavbou nebo úpravami distribuční soustavy.

Citace: František Štědronský  18.11.2022, 07:37

Myslíte,  že se všechny hodnoty hl. jističů jednoduše sečtou?
Nešel by v tomto případě jeden hl. jistič snížit a tím ještě ušetřit na poplatcích za příkon? Soudobosti nerozumím 
Jenomže se soudobostí (tuším že 0,7) se počítalo již u stávajících hlavních jističů pro byty.
A to nebyly myčky (a případně dnes i sušičky) zdaleka standardem.

Autor článku mi psal, že je možné u JOM počítat se soudobostí až 0,3!
Nechce se mi věřit, že by to mohlo, u běžných bytů bez plynu (tedy s el. sporáky) fungovat.  :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana