Kde najít význam značek ve schématu (asi z EPLANu?)?

(1/2) > >>

Olda Brkoslav:
zkoumám rozvaděč a porovnávám se schématem, nakresleným snad v EPLANu (dodnes jsem nevěděl, že něco takového existuje).
 Význam některých symbolů jsem nerozklíčoval ani srovnáním s reálným zapojením a nedaří se mi je vygooglit. Můžete mě nasměrovat, nebo alespoň  vysvětlit konkrétní nejasnosti?

Tak třeba svorkovnice přívodního kabelu:

v reálu je to 5 svorkovnic. Chápu že ta jedna čára jsou 3 žíly pro 3 fáze. Nulák a zem pokračují na  společné mosazné svorkovnice. Ta zem (ochranné pospojování) mi tam nevychází.

Takovou tu spojku se zkoseným rohem chápu jako všechny dráty paralelně. Ale tohle Téčko jsem nerozluštil.

Proudový chránič+jistič má 4 svorky. Tady vidím asi tak 5 drátů a netuším, který je který.

Jiří Buben:
To co řešíte je klasické jedopólové schema. Občas se můžete setkat i s výcepólovým schematem, kde se může zdát, že všechny vodiče se spojují v jeden. Nicméně se jedná o zjednodušení pro kresliče, protože nakreslí jen 1 čáru místo pěti. Je to v podstatě sdružení vodičů do jednoólového kreslení.
Ty svorky na Vašem prvním obrázku tomu moc neodpovídají, ale nicméně se to dá přečíst tak, že kabel CYKY-J 5x10 je zakončena svorkovnici X2, přičemž z logiky věci lze usoudit, že fáze mají každá svoji samostatnou svorku a vodič N a PE také.  Jen je nešťastně zakreslen vodič CYA 16 do samostatné svorky propojené se svorkou kreslenou sdruženě, ze které jsou pak na druhé straně vyvedeny vodiče fázové sdruženě a vodič N a PE samostatně.

Druhý obrázek je nějaký paskvil, asi chyba. V některých schematech se odbočení kreslí oním černým puntíkem, v některých šikmým odbočením od původní linie. Tady je to něco mezi. Možná chyba. Netuším.

Třetí obrázek znázorňuje jednopólové schema proudového chrániče s tím vodič N se k jedno´pólové značce přidružuje samostatnou čarou ve schematu ze svorky nakreslené sdruženě. Vodič N z výstupu chrániče je opět z jednopólové značky chrániče vyveden samostatnou čarou na sběrnici N-UPS.

Jiří_Hrubý:
Mně by třeba zajímalo, proč projektant navrhl i pro N v přívodu i na vývodu svorku pro pospojení. Ty dvě svorky s propojem si zdůvodním jejich umístěním na společný DIN, ale podle 3 izolovaných a 3 pro pospojení, mi pořád vychází, že pro N je projektovaná nevhodná svorka, nebo je napájení TN-C  a E je v kabelu. Docela by mně zajímalo skutečné provedení.

M S:
váš príspevok ma len utvrdil v mojej nenávisti k jednopólovým schémam.

Juraj Rojko:
Citace: Jiří Buben  03.11.2022, 18:30

Jen je nešťastně zakreslen vodič CYA 16 do samostatné svorky propojené se svorkou kreslenou sdruženě, ze které jsou pak na druhé straně vyvedeny vodiče fázové sdruženě a vodič N a PE samostatně.

Mně se to zdá docela logické. Jsou tam 3 šedé svorky pro fázové vodiče a dvě ZŽ pro připojení CYKY kabelu plus jedna ZŽ svorka pro CYA. Všechny ZŽ jsou propojené přes DIN lištu. Tím je realizován bod rozdělení PEN vč. přizemnění. Druhá strana svorek je připojena na hlavní vypínač, N a PE můstky a svodič přepětí. Přičemž je svodič je připojený přes tu větší svorku.

Jsou tam dvě související zvláštnosti: ZŽ i modrý vodič v přívodním CYKY jsou zřejmě spojené na obou koncích a společně slouží jako PEN. Svodič na N nemá smysl, protože je stejně přes svorky zkratován na zem. Obojí je možná myšleno jako příprava pro případný TN(-C)-S přívod.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana