Co ještě chcete vědět o certifikaci rozvaděčů?
Jan Franěk:
Odpovídal jsem na položené dotazy. Ano, nevšiml jsem si, že téma je Eaton.
Tedy jste dostal kompletní seznam dokumentů, byť to bylo z jiné prezentace.
Nicméně pochybuji že by to měl někdo jinak. Je to prostě podle normy na rozvaděče DBO a tedy pro všechny výrobce stejné. Klidně se můžete do té normy a zákonů podívat. (norm)
-zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh
-nařízení vlády č. 118/2016 Sb. o posuzování shody elektrických nařízení určených pro
používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh
-nařízení vlády č. 117/2016 Sb. o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagneti cké
kompatibility při jejich dodávání na trh
-ČSN EN 61439-1 ed. 2:2012 Rozvaděče nízkého napětí – Část 1: Všeobecná ustanovení
-ČSN EN 61439-3 Rozvaděče nízkého napětí - Část 3: Rozvodnice určené k provozování laiky
(DBO)
Karel Bělohlávek:
Citace: Jan Franěk 03.11.2022, 05:49
Ano, nevšiml jsem si, že téma je Eaton.
Téma je v prvé řadě certifikace rozvaděčů.
Citace: Jan Franěk 03.11.2022, 05:49
Odpovídal jsem na položené dotazy.
To jste sice odpovídal, ale na položené dotazy jste v podstatě neodpověděl. Přesněji řečeno, vámi sdělené informace (víceméně zbytečné domněnky) za hodnotnou odpověď rozhodně nepovažuji. Obecnou odpověď napsanou svými slovy pro úplnost přikládám:
Povinností výrobce je provést příslušné zkoušky (ověřování) dle příslušné normy a výsledky archivovat po dobu 10 let pro potřeby orgánu dozoru. Neexistuje tudíž povinnost, předat tyto dokumenty zákazníkovi. Forma evidování výsledků typových nebo kusových zkoušek (ověřování) není nikde přesně specifikována.
Z hlediska výše uvedeného mi následně nejsou úplně jasné některé požadavky NV 190/2022 Sb., kde se uvedené dokumenty v podstatě uvádí jako podklady pro revizi. Myslím, že před nedávnem probíhala zde na Elektrice diskuse, zda jsou tyto požadavky závazné.
Jak jsem již v předchozím příspěvku uvedl, primárně mne zajímalo obecné dokladování zkoušek rozvaděčů. Rozhodně mě nezajímal specifický seznam dokumentace, potřebný pro výrobu DBO rozvaděčů HAGER (ani jiného výrobce) v režimu výrobce-původní výrobce, který mi stále podsouváte (nejen v této diskusi), a který navíc ne úplně přesně odpovídá požadavkům normativů, které zde uvádíte v posledním příspěvku.
Jiří Buben:
To jaké dokumenty předávat spolu s rozvaděčem zákazníkovi určuje ČSN EN 61439-1 ed.3 v kapitole 6.2.
Charakteristik a rozhraní je tam popsána, že musí být uvedena v dokumentaci rozvaděče a dodávána spolu s rozvaděčem. (Málo kdo to ale dodává)
Další je návod, pro manipulaci, provoz, údržbu (opět málokdy k vidění)
Další je identifikace a značení. U větších rozvaděčů je, u malých DBO i když jsou s papíry už je to horší.
Nicméně pokud NV 190/2022 Sb. uvádí že podklady pro provedení výchozí revize mají obsahovat mimo ostatní i protokoly o kusovém ověřování na zabudované výrobky, tak vzhledem k tomu, že NV je právně závazný dokument, tak to budu vyžadovat. Mimochodem určitě nebudu požadovat protokoly od každého svítidla, ale selským rozumem budu požadovat protokoly od rozvaděčů. Ostatně to odpovídá i odpovědi SÚIP na můj dotaz, kdy jsem se ptal, zda budu muset vyžadovat protokoly kusového ověření na kdejakou blbost. Už i ČSN 33 1500 v článku 4.1 požadovala doklady stanovené zvláštním předpisem a odkazovala se na článek 2.1, kde jsou v poznámkách uvedeny doklady jako doklad o kompletnosti a jakosti (dnes v jakési obdobě dodávaný papírek v elektroměrovýc h sloupcích) nebo doklad o kusové zkoušce.
Jinak protokol musí obsahovat to co je uvedeno v ČSN 61439-1 ed.3 a -3 v kapitole 11. To že dostanete protokol, kde je uvedeno prohlídka ta a ta, a její vyhodnocení slovem vyhovuje je asi logické. Co by tam měl výrobce psát za slohové práce. Odpovědnost je na něm. Jediná výjimka je snad měření, kde očekávám naměřené hodnoty a uvedení přístroje kterým bylo měření provedeno a pak vyhodnocení zda zkouška vyhověla.
Každý kdo vyrábí rozvaděče by měl mít zpracované postupy a má vypracované své formuláře ověřovacích a kusových zkoušek. To jakou mají dokumenty formu je jejich věc. Nikde není uveden nějaký centrální formulář. Nicméně výrobce si pak před ČOI musí vše obhájit.
Z pozice revizního technika nemám pravomoc, ani možnost ověřovat zda výrobce udělal to či ono přesně jak měl a zda jeho protokol je ten jediný správný se správnou formou. To mi nepřísluší. Ale pokud tam najdu evidentní blbosti, tak na to upozorním.
Miroslav Minařík:
Citace: Karel Bělohlávek 02.11.2022, 14:07
Před vkládání příspěvků doporučuji nejprve zkontrolovat, do jakého vlákna přispíváte.
Toto vlákno se týkalo včerejšího webináře firmy EATON, kde na něj také pan lektor na závěr odpovídal (mimochodem velmi přesně a věcně).
Myslím, že jsme tomu trošku na vině my. Obvykle všechny části umísťujeme kromě článku a archívu Elektrika.TV také do diskusního vlákna. Ovšem když jsme všichni na cestách, tak se občas něco nestihne. Ale skalní uživatel si to dohledat umí, že ... :-)
Zde jsou ty odpovědi ...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana