|
|
Jiří Buben
Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
|
« Odpověď #2 kdy: 31.10.2022, 18:46 » |
|
Vzhledem k tomu, že když se do dřevostaveb dostanou hlodavci a jiná havěť, tak ji už z příček nikdo nedostane, tak pokud přívody vedou v příčkách kde jsou hořlavé trámy, tak se přívodní kabel snažím i v té příčce obezdít, nebo trámy obložit třeba Cemvinem. Možná jsem paranoidní, ale mám svůj klid. To znamená, že vedu kabel vlastně v nehořlavém materiálu, nebo korýtku, které je od hořlavých hmot odstíněno nehořlavou a tepelnězolační přepážkou. Je to trochu práce, někdy i pakárna, ale udělal jsem pro to maximum. Ostatně pokud je přívod do domu v soustavě TN-C, tak tam stejně chrániče dám až na koncové obvody a přívod je pasé.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
|
Radim Strycharski
|
|
« Odpověď #3 kdy: 31.10.2022, 20:32 » |
|
Jedná se o umístění PCh 300mA. V konkretním případě došlo ke změně dispozice, a kabel bude protažen mezi trámy v délce 10m.
Vedení už musí obsahovat zvlášť N a PE, aby mohl být chránič umístěn před kritickým místem. Článek 5.2 ČSN 33 2312 ed. 2 implicitně zakazuje použití přívodu TN-C.
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 01.11.2022, 08:46 » |
|
Vedení už musí obsahovat zvlášť N a PE, aby mohl být chránič umístěn před kritickým místem. Článek 5.2 ČSN 33 2312 ed. 2 implicitně zakazuje použití přívodu TN-C.
Já to chápu tak, že se požadavek týká vedení od kterého by vznikl požár, nikoli kabelu např.zalitého v betonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 04.11.2022, 19:33 » |
|
Další nepovedenost onoho článku 7.6.17 v ČSN 33 2130 ed.3 vidím v tom, že uvádí použití DOPLŇKOVÉ OCHRANY chráničem 300 mA. Mám za to, že doplňková ochrana se týká chráničů do 30 mA!
Nemyslím si. Domnívám se, že je to OK. Jde prostě doplňkovou ochranu před požárem. Prostě na článku nevidím nic nepovedeného. Za mne není jiné cesty když nelze dát PCH k elektroměru, připravit pro přívodní kabel cestu tak, aby tento kabel nemohl být příčinou požáru. Jediný použitelný článek je 5.2 v ČSN 33 2312 ed. 2.
Tato norma je od roku 2016 neplatná Radime
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Radim Strycharski
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.11.2022, 00:30 » |
|
Další nepovedenost onoho článku 7.6.17 v ČSN 33 2130 ed.3 vidím v tom, že uvádí použití DOPLŇKOVÉ OCHRANY chráničem 300 mA. Mám za to, že doplňková ochrana se týká chráničů do 30 mA!
V zásadě souhlasím. Nejsem si jist, jestli je to přímo chyba. Ovšem norma se týká elektrických instalací a tak je správně souběžně použít ČSN IEC 60050-826 a tam máme v bodě 826-12-07 doplňkovou ochranu definovanou tak, jak píšete (návazně pak v ČSN 33 2000-4-41 ed. 3). Takže chyba těžko říct, ale nepovedenost určitě ano svědčící o neprofesionali tě autora normy. Tato norma je od roku 2016 neplatná Radime První slovenská edice z roku 1985 je od roku 2016 neplatná a druhá česká je od tohoto roku platná (resp. účinná).
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.11.2022, 08:20 » |
|
První slovenská edice z roku 1985 je od roku 2016 neplatná a druhá česká je od tohoto roku platná (resp. účinná).
Moc se omlouvám, špatně jsem si přečetl číslo normy. Chyba na mé straně a tímto se ti omlouvám a beru z5. Je to jak píšeš.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #17 kdy: 06.11.2022, 15:32 » |
|
Ne, řeší se zde ochrana před požárem, vzhledem ke změně, kdy kabel nepůjde v betonové základové desce, ale právě v dřevěné konstrukci stavby. Kolegové pouze upozornili na riziko poškození pláště kabelu hlodavci, což bývá v podobných stavbách častým jevem. Navíc nedokážu zabránit narůstajícímu proudovému úniku jinak, než že mi zareaguje nějaká ochrana. Tedy až poté, co dosáhne určité hladiny. Nebo máte jiné řešení? Takže kabel veden v kovové trubce s řádným připojením k MET a trubka oblita betonem cca 3-4cm. Víc pro věc těžko udělat.
A myslíš si Milane, že by samotná pancéřová trubka s připojením na MET nestačila?
|
|
|
|