Čím promazat venkovní 230V zásuvku?

<< < (3/4) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jiří Kantner  06.10.2022, 12:46

Nezlobte se, ale tohle mi přijde že už jdeme s minometem na krtky.
Kontaktní vazelína od Ensto není podle specifikace žádný mazivážský zázrak a ani nemá žádné extrémní ochranné vlastnosti. Tím nechci říct, že je to špatný produkt, to ani náhodou. Obyčejný minerální zákald, lithiové mýdlo resitence vůči sladké vodě a vymývání vodou. Při primárním použití ve šroubových a lisovacích svorkách na slaněné i plné vodiče je potřeba nižší hodnota NLGI aby vazelína navzlínala do všech mezer, tím je ochráněný spoj proti vniknutí vlhkosti snížení tření při lisování zase zvýší tlak na jednotlivé vodiče ,   takže ve výsledku  může být dosaženo větší stykové plochy kontaktu. Ta vazelína sama o sobě má mizernou vodivost ale svými vlastnostmi přispěje k snížení přechodového odporu spoje a k jeho dlouhodbé ochraně před vlhkostí a následnou oxidací. Ta vazelína bude určitě  slabě zásaditá (i když se u vazelíny běžně neudává číslo TBN) a to má také pozitivní vliv na korozivní odolnost.
V případě rozebiratelnéh o spoje jakým je zásuvka bych dal přednost tužší konzitenci - NLGI 4 místo 2 a odolnost proti vymývání vodou a korozivnímu vlivu vlhkosti bych ponechal.  Vychází mi pak občejná vazelína A4 od Parama, cenově trochu jiný level, kvalitativně naprosto dostačující. Nižší teplotní rozsahtéto vazelíny  na vaápenném mýdle vůbec vadit nebude. KOntakty v zásuvce nebyly navrženy na použití žádné kontaktní vazelíny, proto bych si nedělal starosti použitím nějakého specializované ho mazadla pro jiný druh spoje. Opakuji není to špatné, jen mi to přijde zbytečné.
Co se týče vlasní kontatní vazelíny ENSTO SR1, pochybuju, že je to produkt který firma sama vyrábí. Maximálně to plní do tuby. Vlastní rafinerii a olejářský provoz určitě nemá, spíš bere běžnou vazelínu kterou má otestovanou podle svých požadavků od nějakého velkého renomovaného výrobce. Na tom není nic špatného protože s tou tubou se lépe pracuje než s vazelínou dodávanou v půlkilových kelímcích.
vždy když někdo říká,  že dvě prkýnka mám sbít k sobě ručně kovanými hřebíky zhotovenými za světla úplňku, snažím se včem  ty speciální technologické postupy a materiály zvýší kvalitu výsledného produktu  ;)

No a jelikož nemám protitah vůči Vašemu skutečně silnému tahu, tak debatu vzdávám a to s ponaučením.

Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec  06.10.2022, 19:39

No a jelikož nemám protitah vůči Vašemu skutečně silnému tahu, tak debatu vzdávám a to s ponaučením.

Pane kolego, to snad není nic proti ničemu, já se tady při čtění mnohých jiných příspěvků také lecčemu přiučím.

Milan Jakeš:
Citace: Jiří Kantner  06.10.2022, 20:01

Pane kolego, to snad není nic proti ničemu, já se tady při čtění mnohých jiných příspěvků také lecčemu přiučím.

Sem na diskuzi by měl zavítat Elon Musk. Jeho tým dělá (nebo už dělal) skutečný výzkum, proč nejen v jeho instalacích FVE na střechách amerických supermaketů dochází tak často k požárům vlivem vypálení konektorů stringů. Asi nemají nastudovanou teorii kontaktů  ;).

Jinak ty pocínované kontakty se používají i ve velmi drahých a důležitých systémech ve výkonových konektorech u zdrojů, konkrétně jde např. o konektory DIN 41612 řady H. Alternativou zde k cínu bývá i stříbro ale to už vůbec není v otevřených konektorech z hlediska dlouhodobé spolehlivosti myslitelné. Ono není mnoho kandidátů na dokonalý kontaktní kov, snad jen irridium a rhodium. Ostatní jsou buď měkké, podléhají chemickým změnám, působí jako katalyzátory, ...

Poslední informace od pana Kantnera ohledně užití vazelíny proti fretting corrosion si detailně projdu o víkendu, bude v nich pro mne novo nového.

Milan Hudec:
Citace: Jiří Kantner  06.10.2022, 20:01

Naopak, povšiml jsem si nejenom v tomto vlákně vašich vědomostí ohledně chemie, kterým nemohu konkurovat, takže chlapsky sklapávám podpatky :)

Jan Kelbich:
Citace: Milan Jakeš  06.10.2022, 21:21

Ono není mnoho kandidátů na dokonalý kontaktní kov, snad jen irridium a rhodium.

.... Zlato ? ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana