Jak v roce 2022 ušetřit za elektrickou energii?

<< < (2/11) > >>

Milan Hudec:
Dokonce vzniká nová profese/služba typu uliční přikladač do kamen v době nepřítomnosti domácích.

Emanuel Kocián:
Už jsem napůl cesty ke zrušení TV z kabelovky. Kabelový zesilovač jsem vypnul, resp. jsem ho udělal na vypínač, protože papal 6 W (zesilovač velikost plechové krabičky, rozpálené na 40-42 st.C) a to je zkrátka moc. TV signál kupodivu už 2. měsíc neměl potřebu nikdo zapínat, jelikož priorita je internet.
Sušičku netřeba rušit, alespoň po tu dobu, co bude tazatel používat přímotopný el. ohřev. Sušička se používá obvykle jen v zimě, a v zimě je jedno, zda se kWh promění na teplo v elektrokotli a nebo v sušičce. Obojí topí se stejnou účinností.
Co se týče TUV, tak zrušením el. bojleru a jeho nahrazením průtokáčem, se ušetří zhruba 1-1,5 kWh elektřiny denně, jde o jeho tepelné ztráty (opět platí, že v zimě mimoděk topí, takže jde o úsporu jen přes léto). Pokud se nechce rušit bojler, tak na něm aspoň stáhnout teplotu z 60 st.C na 45-50 st.C.
Teplou vodu pouštět co nejméně. Pokud je potřeba teplá voda ve dřezu v kuchyni, je lepší ji ohřát přímo v rychlovarné konvici, než v el. bojleru a posílat ji skrze trubky do kuchyně.

Miroslav Minařík:
Citace: Emanuel Kocián  03.09.2022, 08:30

Sušičku netřeba rušit, alespoň po tu dobu, co bude tazatel používat přímotopný el. ohřev. Sušička se používá obvykle jen v zimě, a v zimě je jedno, zda se kWh promění na teplo v elektrokotli a nebo v sušičce. Obojí topí se stejnou účinností.
Co se týče TUV, tak zrušením el. bojleru a jeho nahrazením průtokáčem, se ušetří zhruba 1-1,5 kWh elektřiny denně, jde o jeho tepelné ztráty (opět platí, že v zimě mimoděk topí, takže jde o úsporu jen přes léto). Pokud se nechce rušit bojler, tak na něm aspoň stáhnout teplotu z 60 st.C na 45-50 st.C.

Vidím to stejně. Také může být velice zajímavý součet odběrů ve stand-by režimu. Protože jsem uživatelem domácí automatizace, tak jsem si to ohlídal aby se dalo vypnout vše, co se vypnout může.

Soused se hodně divil, že jeho dům má odběr 1,5A když má vše vypnuté. Do rozvaděče si nechal instalovat analyzátor tak aby ho viděla celá rodina! A hle, aniž by sám něco vypínal, neustále viditelná čísla na členy působila tak mocně, že se úspory dostavily tak nějak samy  :-)

Je to devět roků, co jsme si s měřením hráli u nás na Orlovně ....

[/quote]

František Šohajda:
Šetřit by se mělo už principu...... to beru.Dělám to tak!
Ale když vidím výrobní cenu el.ener. a pak skutečně zaplacenou konečným spotřebitelem,
tady něco nehraje!!Je někde něco prohnilého! (slušně řečeno!)
Když výrobci stačí 61 euro i s velkým výdělkem pro sebe za 1MWh tak 680-1050 euro za 1MWh je to moc divné? Tady něco nehraje? To už není tržní prostředí!

Pavel Horský:
Počkejte, nějak nechápu vaše příspěvky.
Vy nevíte, že každé šetření znamená přímočarý nárůst cen?
Nebo si myslíte, že bude ČEZ koukat na to, jak mu spadli miliardové zisky?

Mimo ložnici mám všude LED žárovky, novou lednici, minimum standby režimů, topíme a ohříváme vodu TČ. Jediné co máme na plyn je plynová varná deska.

Pereme, sušíme, vaříme, koukáme na TV, sedíme u noťasů, ohříváme si potraviny v mikrovlnce, vaříme si vodu na čaj a kafe v rychlovarné konvici...

Není mi jasné, jak bych se měl uskromnit.
Tak nějak zatím nehodlám jakkoli ustupovat ze svého běžného života.

A nebo jak píše Milan, podstoupit návrat do středověku. A to se mi opravdu nechce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana