Môže trasa vodiča ochranného pospájania v nejakom úseku stúpať?
Peter VoltElektro:
Citace: Jan Kelbich 30.08.2022, 22:37
Tak tohle mě nikdy nenapadlo. Mohl bych se dozvědět proč ?
Ak by sme so zvodom bleskových prúdov spravili to, na čo som sa pýtal ohľadom vodiča ochranného pospájania - čiže viedli by sme ho zhora až po podlahu suterénu a potom by sme ho zase zodvihli 2m a po pár metroch by sme jeho koniec dali dolu a uzemnili, je dosť isté, že v tom prvom úseku by nejaký výboj preskočil cez podlahu do zeme.
Pomer vybitých energií v tomto úseku a na jeho uzemnenom konci by závisel od impedancie ktorú by sme vytvorili tou zákrutou dohora a dolu, od impedancie prechodu drôt na podlahe -> zem a od impedancie uzemnenia na konci.
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 31.08.2022, 00:05
Já bych řekl, že to pravidlo vzniklo jako taková berlička pro to, aby se volila trasa svodu co nejkratší, bez zbytečných kliček, a tedy s pokud možno co nejnižší impedancí.
Dejme tomu, že z rozpojené zkušební svorky se vrátím zpátky někam dál na hřebenové vedení, k dispozici zůstanou třebas další 3 svody.
Nebude pak největší s právě kolem oné zkušebky?
Fuk Tomáš:
Lze si představit, že na takto vzniklém slepém rameni budou vznikat nějaké rezonanční efekty, ale o nějakém vzorečku pro výpočet s tedy nevím.
Jiří Kantner:
Citace: Fuk Tomáš 31.08.2022, 00:05
Já bych řekl, že to pravidlo vzniklo jako taková berlička pro to, aby se volila trasa svodu co nejkratší, bez zbytečných kliček, a tedy s pokud možno co nejnižší impedancí.
tohle vysvětlení mi přijde nejlogičtější.
Pak je ještě jeden faktor který může být ve hře - mechanické namáhání vodiče při průtoku bleskového proudu. Nejsou to síly zanedbatelné - aicky řečeno "snaží se vodič narovnat tedy dostat ho do tvaru kde má nejmenší indukčnost
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana