Jakou velikost jističe zvolit po odpojení plynu pro byt 1kk?

(1/3) > >>

Martin Sasek:
Jako naprostý amatér bych se rád k vám prosím obrátil pro radu.

Plánuji rekonstukci bytu 1kk v klasicném panelovém době,  kde se do teď vařilo pomocí plynového sporáku (topení ústřední, ohřev vody ústřední). Plyn plánujeme odpojit a vařit se bude pomocí dvojplotýnky na elektřinu.

Již jsem dostal info, že současný jistič 1f 16A nebude stačit. Nechali byste zvýšit na 25A nebo rovnou na 1f 32A? V bytě není myčka, pouze pračka a klasické spotřebiče (lednice, TV..) Pokud dojde k navýšení, je potřeba k bytu od elektroměru natáhnout nový přívodní kabel? Firma, co mi bude dělat rekonstrukci, mi nebyla schopna odpovědět, protože prý mají právo dělat elektřinu pouze uvnitř bytu, nikoliv ve společných prostorách.

Václav Třetí:
Pro 1 fázové přípojky se vyšší hodnota jističe jak 25A nepovoluje.

Jiří Schwarz:
Citace: Martin Sasek  28.08.2022, 13:43

... Pokud dojde k navýšení, je potřeba k bytu od elektroměru natáhnout nový přívodní kabel? ...

Protože nevíme jaký je stávající kabel, nemůžeme se vyjádřit jestli bude vhodné ho využívat pro vyšší zatížení.

Elektroměr máte "na chodbě"? A myslíte kabel od elektroměrové skříně do vašeho okruhového rozvaděče?

David Hruda:
Jak píše kolega výše, max hodnota jednofazoveho hlavního jističe je (v ČR) 25A.
K té firmě- tato odpověď by mi stačila k tomu, abych se s nimi rozloučil.

Je potřeba si říci, co a jakým způsobem budete v bytě provozovat i s výhledem na dalších 30 a více let. Podle toho připravit instalaci a varianty přívodu.
Indukční deska dnes dvě plotny, za dva roky 4. Myčka, pračka, sušička, trouba, MW, kávovar, pekárna,... Nedejbože klimatizace.
25/1 je dnes na hraně, takže když už se tam bude něco dělat, nechal bych to rovnou připravit na třífázový odběr. Pokud tedy rovnou nejít na 20/3.

Martin Sasek:
Citace: Jiří Schwarz  28.08.2022, 16:54

Protože nevíme jaký je stávající kabel, nemůžeme se vyjádřit jestli bude vhodné ho využívat pro vyšší zatížení.

Elektroměr máte "na chodbě"? A myslíte kabel od elektroměrové skříně do vašeho okruhového rozvaděče?

(poklona)  za odpovědi. Ano, přesně tak. Myslím kabel elektroměrové skříně do vašeho okruhového rozvaděče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana