Je možné umístit žaluziové relé do hluboké instalační krabice do zdi?
jkt:
Je přípustné uložit relé do instalační krabice? V bytě je provedena příprava na ovládání žaluzií. U každého okna je krabice na vypínač, všechny krabice pospojovány rozvaděč -> 5x1.5mm2 -> krabice -> 5x1.5mm2 -> krabice -> atd., z každé krabice odbočka 5x 1.5mm2 k boxu žaluzií. Rádi bychom ovládali přes DALI, což by znamenalo buď relé v rozvaděči a výměnu všech kabelů (vytvoření "hvězdy"), a nebo relé schovat ke každému vypínači a kabeláž zachovat tak, jak je. Jediné relé s DALI řízením, které jsem našel (Lunatone 86458676-DE), má rozměry cca. 12x3x2cm. Je povoleno přidat "někam k vypínači" velmi hlubokou krabici a do ní schovat/položit relé, nebo je to proti normě?
Vít Rotrekl:
osazení relé do krabice není problém, pokud je na to určené. Hromady časových spínačů a jiných zařízení, se osazují pod vypínače.
Problém bude s tou velikostí. 12cm do klasické krabice nedáte.
Ale nejspíš by šlo osadit do krabice KUH 1_KA https://www.kopos.cz/cs/produkt/2347-krabice-univerzalni
jkt:
Nakonec se osvědčila krabička KPR 68 KA. Když se dají tři do sebe a vrchním dvěma uřízne dno, vychází to pěkně. Ptal jsem se hlavně proto, že jsem si všiml diskuzí o tom, že neupevněná wagosvorka v rozvaděči je problém, tak mi není jasné, jak je možné, že "volně ložené" relé v krabici je najednou OK.
(Chtěl jsem začít příspěvek slovem "dí ky" bez mezery, ale systém fóra to slovo skrývá. Tak teda dí-ky aspoň takhle :).)
Jan Franěk:
Asi půjdu proti proudu, ale mě se to nelíbí. To budete mit vedle sebe tři víčka? Zničíte instalační krabice a jejich mechanickou pevnost?
Proč nepoužijete rovnou krabici kterou nemusíte ničit? Kopos jich má v nabídce dostatek.
Dále bych se zamyslel nad tím, jestli opravdu trváte na DALI, protože ten v podstatě nulový výběr produktů by mě v mnoha ohledech silně znervózňoval. Navíc bych změnou systému nemusel vůbec řešit tu hrůzu s nesmyslnou krabicí.
Ještě se zeptám. Ta krabice bude kde? V interiéru, nebo ve fasádě? To je velký rozdil ve výběru materiálu. (norm)
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 27.07.2022, 06:35
Asi půjdu proti proudu, ale mě se to nelíbí. To budete mit vedle sebe tři víčka? Zničíte instalační krabice a jejich mechanickou pevnost?
Proč nepoužijete rovnou krabici kterou nemusíte ničit? Kopos jich má v nabídce dostatek.
Dále bych se zamyslel nad tím, jestli opravdu trváte na DALI, protože ten v podstatě nulový výběr produktů by mě v mnoha ohledech silně znervózňoval. Navíc bych změnou systému nemusel vůbec řešit tu hrůzu s nesmyslnou krabicí.
Ještě se zeptám. Ta krabice bude kde? V interiéru, nebo ve fasádě? To je velký rozdil ve výběru materiálu. (norm)
Tazatel potřebuje jednu hooodně hlubokou krabici, (15cm), taková se nedělá........
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana