Lze připojit zásuvku pro router na světelný obvod?
František Šohajda:
Citace
Zásuvku by bylo možné vyvést z krabice světelného obvodu.V krabici ale není ochranný vodič.
Jak jste to zjistil, že v krabici není PEN vodič? U staré instlace je PEN a ten lze použít.
Má to ale nějakou souvislost ....
V TN-C soustavě nikdy nebyli 3 vodiče (stará instalace 230V)!
Pokud tomu nerozumíte,nejste si jistý, zavolejte odborníka, ten si s tím poradí (měl by) a zapojí to správně k plné funkčnosti zařízení.... (dance)
Dave123:
Vidím, že se tady rozjela pěkná diskuse a odborníkům se ježí vlasy hrůzou, jak jsem to zapojil ;D. Ale abych odpověděl na některé otázky:
Citace: Václav Třetí 11.07.2022, 15:02
Jste si tím jist? To nemusí být také pravda, ochranný vodič může být také potřeba kvůli odrušení.
Nejsem si jist, ale je to určitě jeden z důvodů. Možná že jde o odrušení také, ale zapojení zatím funguje.
Citace: Václav Třetí 11.07.2022, 15:02
V zásuvkách jsou dva (černý a zeleno/žlutý) nebo tři vodiče (hnědý, modrý a zeleno/žlutý)?
V zásuvkách jsou tři vodiče, správně zapojené. Ve světelném okruhu chybí zeleno/žlutý.
Citace: Václav Třetí 12.07.2022, 05:06
Proč jsou v krabici jen dva vodiče? Jde o starý dvouvodičový rozvod (TN-C) nebo někdo "ušetřil" a přivedl ke světlu v komoře jen pracovní vodiče a PE vynechal, protože tam použil svítidlo ve dvojité izolaci a uvažoval, že PE není třeba?
Asi je to tak, jak říkáte - někdo chtěl ušetřit.
Co s tím udělat? Jediné správné řešení je pozvat odborníka!
Oborníci přijdou na jaře a provedou kompletní rekonstrukci bytu včetně nových rozvodů. Šlo mi jen o dočasné řešení. A jak jsem psal dříve, zásuvka je u stropu, je trvale obsazena routerem a injektorem a do jara si určitě budu pamatovat, že do ní nemám zapojovat rychlovarnou konvici ;)
Citace: František Šohajda 12.07.2022, 07:45
Jak jste to zjistil, že v krabici není PEN vodič? U staré instlace je PEN a ten lze použít.
Má to ale nějakou souvislost ....
V TN-C soustavě nikdy nebyli 3 vodiče (stará instalace 230V)!
Vzhledem k informacím výše předpokládám, že někdo chtěl jen ušetřit a na světelný okruh použil dva vodiče. V zásuvkách jsou normálně tři.
Jan Franěk:
Takhle to dopadne téměř vždy, když se laik dostane do situace, že není vše jak má být už v původní instalaci.
......
Co s tím udělat? Jediné správné řešení je pozvat odborníka!
Konečně správná odpověď (norm)
To Dave123
Proč se ptáte, když si to stejně udelate po svém? To že je to na rok je omluva? ?? :-\ :-X
Dave123:
Není to omluva, protože se nikomu neomlouvám a ani se nikomu omlouvat nemusím. Ptal jsem se víceméně na rizika. O radu, jak to mám zapojit jsem nežádal. Odpovědi jsem dostal, rizika zvážil.
jan as x:
Nulový N vodič by měl tvůj elektrikář přivést na kolík zásuvky PE a až z něj pak na N dutinku klemou, pak by to bylo nejsprávněji v rámci možnostī.
Nebo alespoň, když proklemuje N a PE v zásuvce a na kolíku pak bude PEN (stejně jako v levé dutince). Myslím že to bude uspokojivý výsledek, lépe, než ponechat PE kolík nezapojen… Jeden nikdy neví.
Ps: já už jsem párkrát nachytal na PE kolíku fázi… To nechceš.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana