Lze připojit zásuvku pro router na světelný obvod?
Dave123:
Měnil jsem poskytovatele připojení k internetu a nový optický kabel je do bytu veden jinudy než předchozí vedení. Z toho důvodu potřebuji umístit router do kumbálu.
Problém je, že tam není zásuvka. Ta tam bude vyvedena při následné rekonstrukci bytu, ale do té doby to potřebuji nějak zapojit. Zásuvku by bylo možné vyvést z krabice světelného obvodu. Vím, že to není optimální, ale v zásuvce bude zapojen jen router a AP, které mají nízký odběr. V krabici ale není ochranný vodič. U routeru by to snad nevadilo, protože má stejně jen dvojpólovou vidlici, ale AP je napájeno z injektoru https://www.abctech.cz/ubiquiti-poe-15-12w-poe-injektor-15v-0-8a-12w-_i14091.jpg , který ochranný vodič obsahuje. Byl by to problém? mohu vyhořet nebo co se může stát? :).
jan as x:
A vám vede k routeru stíněný UTP, neboli FTP? Pokud ne, tak to uzemnění pravděpodobně stejně je k ničemu. Navíc tento splitter nepodporuje 1000Tx ale jen 100Mbit, to vás ale asi netrápí.
pokud jde o vaši původní otázku, tak nevíme, jestli máš světelný obvod v kumbalu je připojen na proudový chránič? Tož po odpovězení výše uvedených otázek si můžete vybrat optimální řešení.
Každopádně já jsem provrtal do kumbalu z druhé strany zdi, kde byla zásuvka, propojku G zásuvce z vedlejší místnosti. Byla to jen díra skrz, na rozdíl od vyvedení světelného proudu…
Jiří Schwarz:
Citace: Dave123 30.06.2022, 11:07
... V krabici ale není ochranný vodič. ... Byl by to problém? mohu vyhořet nebo co se může stát?
Je třeba si udělat jasno o tom, jak je proveden rozvod.
I světelný okruhu by měl mít "plný počet vodičů"
Pokud máte rozvody v TN-C, je tam vodič PEN, který je zároveň pracovní i ochranný.
Pak se dá vytáhnout vývod pro zásuvku, pokud to bude pro spotřebiče s malým výkonem, kde stačí jištění světelného okruhu 6 nebo 10A
Zásuvku bez ochranného vodiče rozhodně nedoporučuji ani na spotřebič třídy II, který ochranný vodič nevyužívá. Nikdy nemáte jistotu že tam někdo nepřipojí něco, co potřebuje ochranný vodič pro bezpečný provoz
Vyjímkou může být zásuvka, kterou nabízí někteří výrobci (mj. Schneider El.). Do té jsou zapojit pouze adaptéry nebo ploché vidlice (max. 2 nebo 2.5A) Tam se připojují jen pracovní vodiče
Dave123:
Mě předtím vůbec nedošlo, že u injektoru je ochranný vodič jen kvůli uzemnění stínění TFP kabelů. Stíněné kabely nepoužívám, takže není co uzemňovat.
Nikde z venku bohužel zásuvka není, takže se k ní ani nemůžu provrtat, ten světelný okruh je jediná volba. V krabici jsem našel skutečně jen černý a modrý vodič, v zásuvkách je i normálně žlutozelený, takže kdo ví, jak je to uděláno... Jištění 6A pro mé účely bohatě stačí.
Už mám vše hotovo a úspěšně zapojeno. Zásuvku (nakonec tedy bez zapojení ochranného vodiče) jsem vyvedl ke stropu, takže snad nehrozí, že by se někdo snažil zapojovat spotřebič, který nemá.
Díky vám oběma za pomoc.
Miroš Jan:
To jako vážně?
V zásuvce nemáš připojen vodič PEN, nebo PE na ochranný kolík? >:D
Tak tos vyrobil velice nebezpečné zařízení, v podstatě životu nebezpečné. Být tebou tak to hodně rychle předělám. (zle) (zle) (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana