|
|
mlatymlatec
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #2 kdy: 30.06.2022, 06:28 » |
|
za odpověď. 1) cyky mám pevně ačkoliv volně tu nebalim. 2) ano proto přes obecní pozemek vědu viditelné na zemi žlutou prodlužku, kterou ráno zapnu večer balím, a cyky je až na mém pronajatém pozemku 3)viz bod 2 4) moc nechápu? Jde mi o to jestli může být cyky "volně" ( je schovaný v husím krku) veden venku co se týče povětrnostních vlivů atd. Jestli je to bezpečné. Jak jsem již psal nahoře rozbalením prodluzky nemám problém až do místa ke garáži, potom je tam plot atd. Z toho důvodu se tam chci připojit na to cyky. Nejde o trvalé připojení ale třeba 2-3x týdně když jsem na zahradě a pracuji tam. Pěkný den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #11 kdy: 30.06.2022, 12:40 » |
|
Doplňující otázka: Pakliže mám, sice pevně ve zdi, ale přiveden rozvod L+PEN do přístavby, možu ten PEN přizemnit na zemnící tyč, anebo to musím nejprve rozdělit na PE+N?
Pokud vodič PEN nemá průřez 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al tak je jeho rozdělení na N a PE zakázáno. Přesto že je takové rozdělení s vodiči o menším průřezu zakázané, poskytne to lepší úroveň bezpečnosti než zásuvka s přídavným proudovým chráničem, která se zapojí do běžné zásuvku , která může být realizována v síti TN-C Obecně budete připojovat místní zem k vodiči PE a nejlépe tak, aby mezi zemničem a PE byl minimální počet spojů. Podle posledních dotazů zde v diskuzi mám pocit, že nás čeká indofikace elektroinstala cí Každý sám sobě hrobařem. I tak se dá ušetřit na pořádnou rekonstrukci instalace.
|
|
|
|
|
jan as x
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #13 kdy: 30.06.2022, 13:23 » |
|
nevím nakolik je vhodné připojovat CYKY a pevnou instalaci až za nějaké prodlužovačky, viděl jsem, že v prodlužovatčce byl špatný kontakt (dutinka byla už vymletá, vidlička tak neměla dostatečný tlak), tak se zásuvka ohřála, celé to vyhořelo, relátko časové zásuvky (před prodlužovačkou) to asi slepilo(?), nerozeplo to vůbec čerpadlo, sebralo to moc moc proudu, vyčerpalo studnu, běhalo nasucho, nakonec to hodilo oblouk asi 1 m v té zásuvce kde byl přechoďák.
Takže lepit pevné instalace za prodlužovací přívody byť nakonec s Fí, nemusí být příliš spolehlivé. Když by vám podobně pozlobil PE spoj v zásuvce/vidlici, tak si poruchy asi vůbec nevšimnete. Do té doby, než nastane druhá porucha a pak neštěstí.
I proto jsem se ptal na přízemění, ale dotaz mi tu byl v novém vláknu smazán ;-(
@kantner já se ptal na přizemění, trochu něco jiného a vy odpovídáte na proudový chránič v zásuvce. Bohužel ten nevyřeší situaci, kdy jsem hypoteticky zamýšlel srovnat případné potenciály vůči hlíně. Na dlouhém vedení se teoreticky může něco indukovat z L do PEN, nebo se pletu?
Takže je vhodné přizemnit PEN (kolík do země spojený s PEN) ano nebo ne? Co byste udělal vy, s ohledem na bezpečnost. Dkj za příp. odkaz nebo číslo Čsn.
Pokud se ptám nevhodně, tak to prosím opravte - rád bych znal odpověď.
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #14 kdy: 30.06.2022, 15:22 » |
|
Čtěte pozorně co píšu: odpovídal jsem u jakých průřezů je možné rozdělit PEN na PE a N. Pokud PEN vodič tuto podmínku nesplňuje tak se to nesmí. I když za toto rozdělení budete instalovat regulérní proudový chránič v rozvaděči. Rozdělení PEN se tu v diskuzi řešilo mnohokrát. Třeba tady: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,26641.0.html Přizemnění vodičů PE nebo PEN není nikdy dost Vhodné zapojení to rozhodně není a proto píšu právě o proudovém chrániči a přizemnění PE vodiče, které může do značné míry eliminovat problémy s kvalitou kontaktů PE vodiče ve spojeních zásuvka / zástrčka prodlužovačky. Nebylo by od věci se inspirovat předpisem pro elektroinstala ce stavebních buněk - myslím že, je požadován gumový přívodní kabel s průřezy minimálně 2,5mm2 s p řívodkou s krytím IP 55 a vyšším. Znalci norem určitě doplní. Docela by mě zajímalo co vznikne na základě dobře míněných rad nakonec za bastly.
|
|
|
|
|