Lze připojit frekvenční měnič k čerpadlu?
Jan.as:
Lze připojit frekvenční měnič k libovolnému (1 fazovemu) čerpadlu, anebo musí to čerpadlo splňovat nějaké elektrické parametry a jaké přesně?
Případně můžete ještě rozvést, proč jsou ty měniče tak drahé? Kvalitní čerpadlo seženu do 4 tisíc, ale sada s frek. měničem stojí 20.000 Kč - orientačně. Bavím se o 230V (1F) čerpadle, ne 3F.
Jiří Kantner:
Ano i jednofázové motory čerpadel lze připojit na frekvenční měnič. Bohužel nepíšete, co chcete instalací frekvenčního měniče dosahnout. Má to být regulace průtoku vody čerpadlem? regulace tlaku? plynulý rozběh s cílem omezit proudové špičky při zapnutí?
Frekvenční měniče, které jsou součástí domácích vodáren mají vstupy pro čidla tlaku a někdy i pro čidla průtoku a umí vyhodnotit podle odběru jestli čerpadlo nepracuje na sucho. případně tam může být logika která vyhodnotí poruchový stav tedy dlohodobý trvalý odběr vlivem prasklého potrubí. Nic takového od obecného frekvenčního měniče nečekejte. Ne že by to nešlo ale budete muset do systému integrovat čidla, případně programovat určitou logiku.
Proč to stojí takové peníze? cenu zboží už delší dobu určuje trh, tedy kdyby někdo dokázal podobné zboží vyrobit levněji nebo s nižší marží, asi by byly ceny nižší. Ono je to docela náročné zařízení, v naprosté většině využívané v průmyslových aplikacích a podle toho je to také konstruované.
Nevím jaké parametry má mít ono čerpadlo a k čemu má sloužit, proto také nemohu nijak komentovat rozdíl mezi "kvalitním čerpadlem za 4000Kč" a "čerpadlem s frekvenčním měničem za 20000Kč". Popište jaký problém potřebujete vyřešit, aby to bylo technické zadání, se kterým lze dál pracovat.
jan as x:
Plánované čerpadlo má psáno 900W, plán je nejdřív nasadit čerpadlo za do vrtané studny s výtlakem 6 bar, 4500l/h (druhé nebo třetí TOP na heurece - aktualne nejlevneji je v Lidl shopu za asi 3700), součástí je myslím i tlakový spinač, jistič?
k tomu bude akvamat 10L v sklepu chaty
v budoucnu chci mít možnost doplnit FM, a tím ulevit čerpadlu, elektrice, proudové špičce, a zlepšit charakteristik u průtoku ve sprše (tlaky by neměly tolik nebo vůbec kolísat, jako na mechanickém principu start/stop tlakového spinače)… Případně si trochu pohrát s nastavením tlaku, mít možnost ho snížit/zvýšit. Počítám, že FM umí výkon čerpadla už pouze snižovat a ne naopak (že ho nemůže spálit) podle tlaku.
Stačí mi úplně nejjednodužší FM s čidlem tlaku, nastavení tlaku klidně potenciometrem proti napojenému mechanickému manometru (co mám ve sklepě kde to bude) metodou pokusu a omylu (nevyžaduji digitální display ani super duper logiku, i když funkce typu “při odběru pod 200W po dobu 8 minut vypni na 30 minut” je asi fajn pro ochranu čerpadla a čerpání nasucho*), a když bude FM do 800W tak to stačí…
Otázky: Nevěděl jsem, zda mi postačí jakékoliv 1F čerpadlo (třeba velikost kondiku anebo vinutí zda nehraje roli) a s 3 žilovým přívodem. Podle vašeho textu vyhoví tedy jakýkoliv elektromotor, čerpadlo. Jen nevím, jestli and musí mít vyšší výkon než čerpadlo? Anebo ten FM omezí výkon čerpadla na svůj maximální výkon? Nebolí když budu mít čerpadlo 1000W, mohu použít FM 800W bez poškození, jen s tím, že čerpadlo pojede max. 800W?
FM jsem našel kolem 11.000 Kč a přijde mi to v ceně skoro 4 násobku čerpadla jako “že to nemusím mít hned”… Takže jsem to chtěl naplánovat jako hračku do budoucna.
Takže jsem to chtěl naplánovat jako hračku do budoucna
Ke studni plánuji CYKY 3x2,5, nebo byslíte raději 5x2,5?
Pro srovnani: Ochranu behu na sucho pro 10A/230V/1F s cidly tlaku a prutoku jsem koupil asi za 470,- i s dph k jine vodarne, takze FM + snimac tlaku + manualni potenciometr na ubrani/pridani + logika to by mohlo realne stat nizsi jednotky tisic? Nebo co je na tom za raketovou vedu?
Ochrana by klidne mohla byt resena treba mikrospinacem uvnitr (on/off a na tlak potenciometr)
Ps: přijde mi nepřiměřené čerpadlu za 3800 kupovat měnič za 12 000.
Jiří Kantner:
Představujete si to velmi jednoduše, nabídka frekvenčních měničů je velmi široká a problematika řízení asynchronních motorů není jen o tom, že nějakým potenciometrem měníte frekvenci a v důsledku toho měníte i otáčky motoru: důležité je znát chrakateristik u zátěže tedy podle jaké funkce se mění odebíraný výkon v závislisti na otáčkách atd.
Asi nebudete programovat nějaký průmyslový měnič a integrovat do systému čidla tlaku atd.
Pro vás bude nejjednodušší pořídit jednoúčelový frekvenční měnič k čerpadlu jako třeba https://www.pumpa.eu/cs/pumpa-e-line-drive-02m-1-5kw-50hz-10bar-1x230v-1x230v/?gclid=Cj0KCQjwzLCVBhD3ARIsAPKYTcQQiNU5FQiKj361WxRQma6IMZ2AbQlb1wmzcvbfme54GBL7X1Prm_MaAmPSEALw_wcB Cena lidová, žádné programování, žádné další senzory.
Předpokládám, že se jedná o ponorné čerpadlo - pak se musím ale trochu pousmát nad slovním spojením "kvalitní čerpadlo do 4000Kč".
nazávěr ještě malé doporučení ohledně instalace, nezapomeňte ještě na přepěťové ochrany v elektroinstala ci nemovistosti ( přeci jen frekvenční měnič nevydrží tolik co mechanický tlakový spínač a přívodní trubky k frekvenčnímu kontroleru čerpadla proveďte tak, aby se předešlo jakémukoliv mechanickému namáhání jeho plastového tělesa.
Kabel postačí i 3x1,5mm2 pokud není studna moc daleko, udržet by to měl i 6A jistič. 5 žilovým kabelem nic nezkazíte. Budete mít o starost méně, kdybyste se někdy rozhodl pro 3fázový stroj.
Jiří Kantner:
Osobně bych dal přednost nějakému kompletu domácí vodárny čerpadlo + měnič + malá expanzka na vyrovnání přechodových stavů od zavedeného výrobce (grundfos nebo calpeda) v 3 fázovém provedení.. Jde o to, co od toho očekáváte. 3fázové provedení volím proto, že kondenzátor co napájí pomocné vinutí, bývá velmi často příčinou selhání jednofázových asynchrnních motorů. Obzvláště těch levných.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana