Mohu dovolit na stavbě provoz míchačky s přívodem 3L+PEN?
Pavel Šmat:
Jeden ze subdodavatelů si na stavbu přivezl starší míchačku, vyrobenou jistě před řadou let, ale zjevně udržovanou. Že je osazena 4p přívodkou SEZ, mne nepřekvapilo, ale na štítku (bohužel jinak už skoro nečitelném) je uvedeno "3L+PEN" - tedy výrobce předpokládá v pohyblivém přívodu vodič PEN? K míchačce mají samozřejmě běžný gumový kabel 4x4 a redukci 5p-4p s propojeným PE a nezapojeným N.
Od firmy jsem si zatím vyžádal doklad o revizi, ale nechápu, jak mohlo být něco takového vyrobeno. Jestli je čtvrtý vodič opravdu využíván i jako N, to jsem nezkoumal - ale vidím to poprvé. Setkal jste se s tím už někdo? Je možné připustit provoz takového zařízení?
Martin Kurka:
Máte-li na stavbě elektroinstala ci tak jak má být a máte-li v pořádku na stavbě povinný proudový chránič pro napájení zásuvek, tak se situace vyřeší hned při prvním zapojení míchačky.
Jestli je v míchačce PE využíván tak jak má, pak subdodavateli míchačka poběží ;).
Co se týče štítku tak bohužel mnoho starších elektrikářů a tím bohužel i výrobců nedělalo rozdíl v názvosloví a funkci PE-PEN vodičů, protože se v instalacích s čistým PE setkávali minimálně a ve šňůrových vedeních to pro ně byl (chybně) stále PEN. Tudíž v SEZU univerzální štítek pro rozvaděče použili i pro míchačku. A mimo jiné byla snaha stavební stroje vyrábět výhradně bez N vodiče (trafo případných řídících obvodů bývalo mezifázově na 400V).
František Šohajda:
Pokud míchačka nepoužívá stykač,kontrolku, STOP tlačítko a td. jen vypínač tak většinou nepotřebujete vodič N.
JEN PE! Můžete to zapojit i přes chránič.
Ale stejně by tam měla být přívodka 5x bez zapojeného N vodiče.
Martin Kurka:
Citace: František Šohajda 16.06.2022, 11:32
Ale stejně by tam měla být přívodka 5x bez zapojeného N vodiče.
Podle jakého předpisu? Podle mne je 4-pólová pro spotřebič 3x400V+PE korektní, alespoň v průmyslu určitě ano.
Pro míchačku je ovšem dnes bezesporu 5pól praktičtější.
František Šohajda:
Citace: Martin Kurka 16.06.2022, 12:38
Podle jakého předpisu? Podle mne je 4-pólová pro spotřebič 3x400V+PE korektní, alespoň v průmyslu určitě ano.
Pro míchačku je ovšem dnes bezesporu 5pól praktičtější.
Na stavbě je FI přikázáno, určitě tam bude 4 pól zásuvka na rozvodu?? ;D ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana