Proč elektroměr u RD bez jakékoli výrobny, elektrárny počítá přetoky?
Karel Vejrosta:
Někde jsem četl, že "dodávku" může elektroměr zaznamenat, když je v objektu výtah, nebo větší motory s doběhem. Je to možné, nebo je to blbost? (Mám soustruh, tak abych se jednou nedivil.)
Jiří Kantner:
Dnešní výtahy jsou konstruovány tak, aby byla možná rekuperace v maximální možné míře - například pohyb kabiny těžší než protizávaží směrem dolů nebo pohyb protizávaží těžší než je kabina steným směrem. Takže při tom se elektřina skutečně vyrábí. Starší výtahové pohony s asynchronním motorem rekuperovaly také ale s podstatně menší efektivitou. Ve fabrice se tohle ztratí jiným odběrem ale bytové domy kde výtahový motor a osvětlení jsou jediné vetší spotřebiče ve společném prostoru tam to může být znát.
Soustruh - jedině kdyby se motor používal na brždění otáčení obrobku:-) jinak to jen poctivě žere elektřinu.
Miroš Jan:
Citace: František Štědronský 14.06.2022, 15:47
Hodně natočeno, cca 1500kW, za jak dlouho nevíme, přišel na to pracovník EGD, když plomboval po poškození přírodního kabelu do domu.
Řekl, že jako zatím nic neviděl a ať si to opravíme. :-[
Tak si myslím, že zapojení bude dobře.
Na přivodním kabelu do domu jsem naměřil Riso 0.99Mohm, nechal jsem ho vyměnit, ale nemyslím si, že to s tím souvisí.
Osobně bych provedl pořádnou revizi elektro, a to s pořádným měřícím zařízením, a to neprodleně. :)
František Štědronský:
Nakonec přehozený přívod s odvodem, zapojoval to amatér, pracovnik EGD zaplomboval a můj elektrikář, který na to přišel s nasazením vlastního života ( dostal bombu z odvodních svorek), přežil.
Juraj Rojko:
Příčina vcelku očekávaná, ale je fascinující, že amatér zapojuje elektroměr a profesionál při podezření na záměnu přívodu s odvodem sahá na svorky, aniž by si ověřil jejich beznapěťový stav. ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana