Lze jako svod hromosvodu využít armatur ve svisle nosném betonovém prvku budovy?

(1/5) > >>

Jiří Blažej:
Lze jako svod hromosvodu využít armatur ve svisle nosném betonovém prvku budovy?

Peter Munka:
Co sa stane z kusom roxoru, ked nim potecie par stoviek /  tisic amperov ? Bude mat snahu narovnat sa a vznikne teplo, ktore moze beton trhat.

Jiří Blažej:
No, fyzikální děj mi je znám, na to se ale neptám. Nová výrobní hala má svody hromosvodů řešeny způsobem, jak jsem napsal v názvu tématu. Jímač je veden skrze trapézový plech a izolaci střechy dovnitř budovy a pod stropem přivařen k výztuži, uložené v nosném sloupu. K tomu tam je ve sloupu vytvořena kapsa.

Vlado Konrád:
Neviem čo by tomu malo brániť. Napríklad betónové kiosky pre TS majú armatúru použitú ako zvod bleskových prúdov. Prešlo to skúšobňou.
 Inak armatúra je dobre chladená, bleskový prúd trvá krátku dobu a vzhľadom na prearmovanie nosných konštrukcií tonami armatúr je bleskový prúd rozdelený a prúdová hustota malá. Armovanie ale musí byť na toto uspôsobené. Prevarením, vodivým prepojmi, inak sa vystavujete riziku toho, čo kometoval Peter Munka. Ak to máte zaliate, ani pán boh nepríde na to ako je to urobené a v tom prípade radšej  zvod zvlášť

Zdeněk Friedrich:
Nevím z jaké pozice to řešíte. Z mé zkušenosti technického dozoru na stavbách velkých průmyslových hal se toto řešení běžně používá. Prefabrikované sloupy mají pro tento účel nahoře a dole vně připojovací destičky (100x100). Ze začátku jsem se tomu podivoval a na několika náhodně vybraných sloupech, (ještě když ležely, než byly zabetonovány do armovaných košů) jsem měřil spojitost mezi horní a dolní připojovací destičkou. Vyhověly, ale atest od výrobce nikdo neviděl a asi neuvidí. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana