Lze vystavit kladnou revizi i při nesouladu s normou?
Jiří Schwarz:
Citace: Marek Kurzepa 12.05.2022, 15:16
...
Další chybou je, že má v kuchyni v jednom dvojrámečku samostatné přívody pro troubu a mikrovlnku. Každý na samostatném jističi.
...
Ono není vyjímkou vícenásobný rámeček, kde je zásuka(y), nějaký vypínač nebo ovladač, případně vývod ethernetu nebo TV signálu.
Já se snažím prosazovat pro takové montáže místo vícenásobných krabiček spojení více samostatných krabiček, to provedení s rybinami. Beru to jako dostatečnou "přepážku"
Jirka Š. Svejkovský:
Modrý vodič pod napětím často potkávám ve světelných okruzích, kde je vypínač připojen do obvodu ve svorkové krabici. Elektrikář prostě natáhne CYKY 3x1,5, kterého má haldu.
Určitá tolerance u mě je, ale musí modrý na obou koncích trvale označit černým pruhem, aby bylo na první pohled vidět, že je sice modrý, ale slouží k něčemu jinému a může být normálně pod napětím.
Vít Rotrekl:
K těm krabičkám...
Já teda žiju v domnění, že když jsou spojené dvě krabičky, a nejsou "vylomené" záslepky které vedou do vedlejší krabice, že se jedná o dvě samostatné krabice, které jsou od sebe dostatečně odděleny, a tudíž v každé může být jiný obvod.
kdyby to takto nebylo, tak si troufnu říci že v každém domě/ bytě je někde více rámeček, kde je x zásuvek 230 a k tomu nějaká TV/datovka, nebo x zásuvek a vypínač. To jako by byly všechny tyto instalace špatně? Nemyslím si...
K tomu modrému vodiči, použitému ke stmívači. Vídím to jako Jirka Š. S. N vodič je pro mě pracovní vodič, a vždy na něm "očekávám" nějaké napětí a že mě může kopnout, takže k němu tak i přistupuji.
Osobně by neměl koule na to, abych napsal do revize že tyto závady jsou v rozporu z normou na tolik, že zařízení nelze bezpečně provozovat.
PS: Teď jsem se setkal s hláškou (zprostředkovan ě od kolegy). RT napsal do opakované revize, že v rozvaděči není dokumentace k rozvaděči a schéma. A že je to natolik velká závada, že zařízení nelze bezpečně provozovat. Středně velká fabrika, rozvaděč ve výrobní hale. Na tohle bych fakt koule neměl.
v Bouda:
by mě zajímalo, jak zde diskutující revizní technici, kterým vadí napětí no vodiči s modrou izolací revidují instalaci s předpisově zapojeným HDO, Dle podmínek PRE i ČEZ je ovládací vodič modrý - když jsou relátka v elektroměru vypnutý, tak je na předpisově modrým 230V a proud je omezený cívkou stykače.
Když si dva předpisy odporují, tak na který je možno kašlat předpisově a u kterého je porušení zločin?
Jiří_Hrubý:
Citace: v Bouda 14.05.2022, 12:05
když jsou relátka v elektroměru vypnutý, tak je na předpisově modrým 230V a proud je omezený cívkou stykače.
Když si dva předpisy odporují, tak na který je možno kašlat předpisově a u kterého je porušení zločin?
Jste si odpověděl sám. Je rozdíl, jestli v modrým bude vostrá, nebo se jím bude vracet spínaná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana