Jak byste provozovali transformátor s krytím IP00 při školní výuce?
Zdeněk Pikhart:
V příloze je foto autotransformá toru, který je využíván při školní výuce. Asi bych to chápal v laboratoři, kam mají přístup osoby znalé. Krytí přívodních svorek není prakticky žádné a při dotyku rukou na živé části mohou způsobit úraz.
Jak byste ho provozovali ve školní učebně?
Václav Třetí:
Já pamatuji, že býval na základních a středních školách skládací transformátor pro výuku fyziky, který měl různé cívky s různými počty závitů a průměrů vodičů a bylo možno ho používat i k transformaci síťového napětí. Vývody ze všech vinutí byly provedeny na přístrojové svorky a připojovaly se šňůrami s banánky, včetně té, která se připojovala jako primární na síť - tehdá 220V.
Nikdy se nikomu nic nestalo, alespoň o tom nevím. Ovšem je pravda, že fyzikáři mívali učitelská školení pro práci s tímto vybavením a žákům se tyto pomůcky k dispozici nedávaly. Pokud vím, bylo to ve školách ještě v 90. létech, dále už informace nemám.
Michal Čeleda:
Jj, taky jsme ho měli ve škole a taky se nikomu nic nestalo.
Napadá mě dát před něj další trafo 10:1 s tím, že nastavené/naměřené hodnoty jsou také 10:1. I když i 42Vst je tuším za hranicí bezpečného napětí.
Rozmahel Vladimír:
Sekundár autotrafa je galvanicky spojen s napájecí sítí. Předřadit proudový chránič, Idn 10mA. Na svorkovnici doplnit dodatečný kryt na IP20.
Obsluha pouze prokazatelně proškoleným učitelem s §4.
Jiří Kantner:
Citace: Michal Čeleda 03.05.2022, 08:09
Napadá mě dát před něj další trafo 10:1 s tím, že nastavené/naměřené hodnoty jsou také 10:1. I když i 42Vst je tuším za hranicí bezpečného napětí.
Tipoval bych i podle fotky, že sestava mude sloužit k demonstracím a měření na elektrických pohonech a proto předřazení trafa 1:10 nevidím jako šťastné.
Co takhle povinné použití dielektrických rukavic?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana