Je zapojit rozběhový kondenzátor se čtyřmi vývody?

<< < (2/5) > >>

František Ševčík:
 Změřte odpor mezi dvěma černými vývody, měl by být nulový. To samé mezi hnědými vývody, také by měl být odpor nulový. Mezi černými a hnědými vývody by měl být odpor řádově stovky kΩ a při měření by se měl zvětšovat, podle toho jak se kondenzátor bude měřením nabíjet. Pokud tomu tak bude, mělo by se jednat o jednoduchý kondenzátor, zapojte černé vývody na svorky 6 a 4 a hnědé vývody na svorky 3 a 1, přepínače směru posuvu, jak je označeno ve schématu. Hodně by také  napovědělo foto označení kondenzátoru.

Václav Třetí:
Pokud je kondenzátor originální příslušenství zařízení dle schématu dodaného tazatelem, tak musí být dvojitý, zapojení vyžaduje dva kondenzátory. Dva zdvojené vývody z jednoho kondenzátoru u vývodů vodiči nebývají, to je časté u provedení s konektory 6,3mm (1/4"),  tam je to obvykle viditelné pouhým okem, propojení je vně.

Martin Kurka:
TO: František Ševčík
Když si to divoké schéma překreslíte vidíte, že kondík musí být dvojitý, jak píše Václav III.
Jinak by musel být směrový přepínač nebo koncové spínače bohatší o několik kontaktů navíc.

Elektrikář si příslušnost vývodů kondíku nejejdnodušeji proměří vadaskou, jeden pól kondíku připojit na N a vadasku proti fázi oťukávat vývody. Rozběhový kondík už má tak velkou kapacitu že vadaska ukáže na párovém vývodu skoro plné napětí. Místo vadasky lze použít klasickou Járovku 25W až 40W na 230V.
Bude žhnout. Zkušení elektrikáři kondík po měření vadaskou nebo Járovkovou zkoušečkou vybijí, nezkušení to budou dělat už od příště, protože si to budou celý život pamatovat.

František Ševčík:
 OK. Souhlasím a také jsem nikdy netvrdil, že kondenzátor nemůže být dvojitý. Jednoduchý kondenzátor s dvěma černými vývody z jednoho pólu a s dvěma hnědými z druhého pólu kondenzátoru by bylo jednoduché řešení. Proto jsem také uvedl ve svém prvním příspěvku, že foto kondenzátoru s hodnotami by mnohé vysvětlilo.

Zdeněk Antonín Zeman:
Uštěpačnou poznámku od pana Rotrekla jsem nepochopil, nicméně není problém zjistit, jaké jsou vývody kondenzátorů. Problém je v tom, že nemám zatím přístup k onomu zařízení (příliš daleko a drahá nafta). Zákazník poslal pouze několik foto, z kterých jsem sestavil ono "divoké" schema. Nejsem motorář, proto jsem si nebyl jist, zda kondy jsou správně zapojeny. Jinak jsem rád, že je správně.
Zákazník má tyto pohony dva a chce je ovládat současně jedním tlačítkem tam a druhým tlačítkem (popř. spínačem) zpátky, přičemž chce zachovat i původní funkci ovládání každého zvlášť. Mám vizi, že bych paralelně k ovládacímu tlačítku (je to kolíbkový přepínač se dvěma sekcemi) připojil další se 4 sekcemi. 2+2 pro každý motor. Měl bych tudíž dotaz, co se stane, když obsluha stiskne obě tlačítka najednou. Nic-nejlepší volba, vypne jistič- dobrá volba, poškození motoru - špatná volba. Popř. jak by se dal požadavek splnit bez nějakých velkých zásahů do zařízení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana