Co myslíš, bude přezkoušení bezpečné práce podle nové 250. drsnější?
Jaromír Táborský:
No
asi bych začal tou zmiňovanou naivitou
Citace: Jiří_Hrubý 21.04.2022, 11:48
Líbí se mi lehká naivita pana Roušara, že bude-li předsedou komise RT, bude zaručena kvalita a odbornost.
Jsem přesvědčen, že pan Roušar především interpretuje záměr který vyplynul z těch mnoha návrhů. A myslím, že doposud vše, co zmiňoval se mu dařilo dobře. Pane Hrubý, označit toho, kdo přenáší informaci označovat za naivního je přinejmenším nevhodné. Znáte: "poslové se nestřílí".
Pan Šohajda tradičně mimo mísu.
Citace: František Šohajda 21.04.2022, 13:17
Kdo chce se vzdělávat, ten se bude i bez platnosti nějaké vyhlášky 250/2022!
Což mu jasně vysvětlil
Citace: Milan Hudec 21.04.2022, 14:01
Kolegové, je to zákon o bezpečnosti práce, nikoli o odbornosti.
Mě zas jsou šumafuk např.ložiskové proudy, a nechci aby mě z nich někdo zkoušel.
Souhlasím s tím co tu bylo už mnohokrát řečeno, význam padesátky nebyl většinou populace pochopen ani na jejím samotném konci. Stačí poslouchat z čeho se občas přezkušuje! Nejde o závěrečnou učňovskou zkoušku nebo maturitu! Žádné výpočty ale to jak pracovat bezpečně. Proč už to sakra někdo neřekne!
Být lepším člověkem nás nepřinutí žádný předpis.
Miroš Jan:
Tak za tu dobu, co jsem školil, jsem potkal hafo elektrikářů. Troufám si říct, že vše je o lidech, a přístupu každého jednotlivce k tomu našemu krásnému řemeslu. Za posledních cca 5 let, šla kvalita elektrikářů do háje.
Takže se máme na co těšit.
(zle)
Jaromír Táborský:
Citace: Miroš Jan 21.04.2022, 15:19
Tak za tu dobu, co jsem školil, jsem potkal hafo elektrikářů. Troufám si říct, že vše je o lidech, a přístupu každého jednotlivce k tomu našemu krásnému řemeslu. Za posledních cca 5 let, šla kvalita elektrikářů do háje.
Takže se máme na co těšit.
(zle)
Zkuste si to po sobě přečíst. Použil jste několik frází které vlastně vůbec nic nesdělují. Co se u vás stalo před pěti léty stalo, že šla vaším elektrikářům kvalita do háje? Máte na to nějakou metodiku? U nás jsou elektrikáři stále lepší a lepší. A vůbec nemám strach jako vy, že by si jednou bez nás sami neporadili.
Vše není o lidech ale o odpovědnosti každého za to, co dělá. A inspektor OIP sám přiznává, že statistika pracovních úrazů je v našem oboru podstatně nižší, než v době vzniku padesátky.
Miroš Jan:
Ale je to o lidech, respektive o tom, zda o to co dělají, mají nebo nemají zájem.
Jo a školil jsem ve více firmách. Počítám tak ročně v pěti firmách. Takže to co jsem napsal, platí.
Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec 21.04.2022, 14:01
Kolegové, je to zákon o bezpečnosti práce, nikoli o odbornosti.
Pokud někdo jen sádruje a tahá, tak mu jsou vypínací časy určitě šumafuk.
Mě zas jsou šumafuk např.ložiskové proudy, a nechci aby mě z nich někdo zkoušel.
S tím souhlasím, ovšem viděl jsem za ta léta spoustu různých testových sad a všechno podle jednoho mustru. 1. část bezpečnost při práci, důraz především na "co kdo smí a nesmí podle §", 2. část právě otázky typu právě onoho vypnutí v TN, chrániče na 3f zásuvky a podobné otázky, které sádrovače či pomocného dělníka v elektrotechnic e absolutně netrápí a konečně 3. část obecná zdravověda jak mačkat a jak foukat. Že už se nefouká, to těm skalním rutinářům s testy ještě z cyklostylu uniklo :)
Už proto jsem toho názoru, že padesátka má být pro ty, kteří nemají možnost absolvovat "bezpečnostní porady", dozvědět se alespoň jednou za 3 roky jaké kde byly pr.sery, proč k nim došlo, jak tomu šlo předejít, dozvědět se alespoň v obecné rovině změny v normalizaci a nakonec napsat test k bezpečnosti práce na VTZ elektro, sestavený tak, aby odpovídal jejich pracovnímu zařazení a náplni práce.
Právě proto moc neuznávám všeobecné testovače, protože nejsou schopni vytvořit test namíru daného pracoviště, protože neznají podmínky ani vykonávané činnosti. Proto místo tématických otázek cpou vatu otázek z ČSN, aby usmolili těch 30-60 otázek.
Citace: Jaromír Táborský 21.04.2022, 14:31
No
asi bych začal tou zmiňovanou naivitouJsem přesvědčen, že pan Roušar především interpretuje záměr který vyplynul z těch mnoha návrhů. A myslím, že doposud vše, co zmiňoval se mu dařilo dobře. Pane Hrubý, označit toho, kdo přenáší informaci označovat za naivního je přinejmenším nevhodné. Znáte: "poslové se nestřílí".
Pak se ovšem nabízí otázka, zná-li současný stav věcí, proč za dlouhou dobu, kdy se padesátka přesunula od organizací k soukromým testovačům, jejich řady v důsledku častých kontrol neprořídly, ale naopak přibývají, podle poptávky. Pokud se tedy pan Roušar domnívá, že se situace zlepší, pokud nebude dozor žádný, pak je to buď naivita, přehnaný optimismus, nebo žije v ideálním světě. A to vůbec není myšleno jakkoli urážlivým, či dehonestujícím způsobem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana